Ticaret Bakanı Mehmet Muş'tan olay doğalgaz açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçtiğimiz günlerde yapılan ve konutlarda yüzde 20, işletmelerde ise yüzde 50 zamlanan doğalgaz fiyatlarına ilişkin şok bir açıklamada bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'tan olay doğalgaz açıklaması

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 1 Eylül gecesi gerçekleştirilen doğalgaz zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Doğalgaz zammına karşın hala ciddi bir sübvansiyon olduğunu dile getiren Muş, "Bu artışlar, artık bütçenin imkanlarının daha fazla elvermediği için yansıtılmak durumunda kaldı" dedi.

Bakan Muş, zamların vatandaşın cebine yansımaması için tüm imkanların kullanıldığını ve sübvansiyonu maksimum seviyede kullanılması için tüm şartların zorlandığından bahsetti. Konuşmasına devam eden Bakan Muş, 

"Bunun dışındaki yansıtılmak zorunda kalıyor. Bir de bu bütçe nereden oluşuyor onu da söyleyeyim. Bizim bir enerji kaynağımız yok, onu bütçeye kaynak oluşturmuyoruz. Dolayısıyla toplanan vergilerden oluşuyor bu bütçe." 

Türkiye'nin enerji ithalatına değinen Bakan Muş, Türkiye'nin yılda 35-40 milyar dolarlık doğalgaz ithal ettiğini dile getirdi. Sözlerine şöyle devam etti, "Pandemi sürecindeki veriler çok sağlıklı olmaz. Geçen sene 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bizim geleneksel ortalama fiyatımızın 3 katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz".

Doğalgaz'a yüzde 50 zam daha!

31 Ağustos gece yarısına yakın saatlerde doğalgaza zam geldiğini BOTAŞ duyurdu. Bu duyuru ile birlikte dolar kurunda yaşanan artışla birlikte hem Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim hem de pandemi etkilerinin yeniden ortaya çıkması ile birlikte enerji krizine yol açtığı dile getirildi. Enerji krizi ile birlikte doğalgaz fiyatlarının fahiş şekilde artış gösterdiği böylece Türkiye'nin de sübvanse ettiği fiyatları artık karşılamanın mümkün olmadığı dile getirildi. 

Bu açıklamaların ardından ise doğalgazın birim fiyatına konutlarda yüzde 20 ve sanayide yüzde 50 oranında bir zam getirildiği açıklandı. Yapılan zam vatandaşlar ve sanayiciler tarafından tepki ile karşılandı. Bazı vatandaşlar ise sosyal medya platformu Twitter'da ''Yazın ortasında yüzde 20 zam yapılıyorsa kışın vay halimize'' gibi açıklamalarda bulundu. 

Tıpkı doğalgaza olduğu gibi aynı dakikalarda elektriğe de benzer oranda zamlar yansıtıldı. Mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayide yüzde 50, ticarethane abonelerinin tarifesine yüzde 30 zam yapılmıştı.

Etiketler