Ticaret Bakanı Mehmet Muş ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ankara bakanlık binasında düzenlenen toplantıda, Ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ankara bakanlık binasında düzenlenen toplantıda, Ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı.

2021 Ocak Ayına Göre İhracatta Yüzde 17 Artış Kaydedildi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracat alanında yeni bir rekora imza attığını duyurdu. Bakan Muş'un açıkladığı verilere göre ihracat oranlarında 2021 yılının Ocak ayına göre yüzde 17 artış yaşandığı görülürken; ihracat hacmi 17.6 milyar dolara ulaştı.

Ayrıca Ukrayna ile Yeni Nesil Serbest Ticaret Anlaşması'nın yarın imzalanacağını haberini de veren Bakan Muş, bu sayede ihracat hacminin 10 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti. Ocak ayı ihracatın oranının, tüm zamanların en yüksek ihracat oranı olduğunu da belirten Muş, "Türkiye, Ocak ayında ihracatını yüzde 17 oranında artırarak 17.6 milyar dolara ulaştırmış oldu." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ihracat rakamlarını açıkladı - Resim : 1

Ukrayna'yla Yeni Bir İş Birliği Söz Konusu

Toplantının devamında uluslar arası ticaret ilişkilerine de değinen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ukrayna ile gerçekleştirilecek olan Yeni Nesil Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında yeni bir işbirliğine açılacaklarını ve ihracat hacminin 10 milyar doların üzerine çıkaracaklarını söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerine değinen Bakan Muş, "Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerimiz ve ticari bağlarımız kuvvetlidir. Ukrayna ile olan ticaretimiz 2021'de yüzde 59 artmış ve 7.1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu bağlamda iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında belirlenen 10 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çok önemli bir adım atmaktayız. Ukrayna ile yarın Yeni Nesil Serbest Ticaret anlaşmasını imzalayacağız. Bu anlaşmanın iki ülke için de şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

 2022 Yılı Küresel Büyüme Tahminlerine Değinildi

2022 yılı için küresel büyüme tahminlerine de değinen Bakan Muş, küresel büyüme tahminlerinin 50 baz puan aşağı yönlü güncellendiğini belirtti.

Pandemi sürecinin çetin şartlarına rağmen yabancı ihracatçıların önemli yatırımlarını Türkiye'ye kaydırdıklarını belirten Bakan Muş, dengeli büyüme performansıyla Türkiye'nin uluslar arası arenada yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi. Avrupa geneli baz alında mevcut ihracat payının 2020 yılında yüzde 3.1'e yükseldiğine de değinilirken, 2021 yılında 32 binden fazla firmanın üretime başladığını duyurdu.

İthalat Hacmi 28 Milyar Dolara Ulaştı

İhracat hacmi 17,6 milyar dolara ulaşırken, ithalat hacmi 28 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Dış ticaret hacminin, Ocak ayında yüzde 38'lik bir artışla 45,6 milyar dolara yükseldiği de belirtildi. Enerji sektörü hariç tutulduğunda ise Ocak ayındaki ithalat hacminin 19 milyar dolar olduğu belirtildi.

Hedef 2021 Yılında 250 Milyar Dolar İhracat Hacmine Ulaşmak

Önümüzdeki ay itibarıyla İhracatı Geliştirme A.Ş 'nin faaliyetlerine başlayacağını duyuran Bakan Muş, ihracatta yeniliği yakalayabilmek için yeni stratejiler geliştirdiklerini belirtti.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar