THY Doluluk Oranları Düştü

Şirketin 2021 yılı kasım ayı yolcu doluluk oranı, 2019 yılının kasım ayına göre yüzde 26,1 oranında düştü. Toplam yolcu sayısı bu düşüşle beraber yıllık bazda 4,2 milyon yolcu oldu.

THY Doluluk Oranları Düştü

Türk Hava Yolları (THY) geçtiğimiz günlerde araç doluluk oranlarını KAP( Kamuyu Aydınlatma Platformu)'a bildirdi. Şirketin 2021 yılı kasım ayı yolcu doluluk oranı, 2019 yılının kasım ayına göre yüzde 26,1 oranında düştü. Toplam yolcu sayısı bu düşüşle beraber yıllık bazda 4,2 milyon yolcu oldu.

Yolcu sayısı kasım ayında iç hatlarda yüzde 22,4 düşerken, dış hatlarda yüzde 28,6 oranına düşüş yaşandı. Yıllık toplam yolcu sayısı ise, sırasıyla 1,8 ve 2,4 milyon oldu. Yolcu doluluk oranlarında da ciddi düşüşler yaşandı. Yolcu doluluk oranı, uçak koltuklarının ne kadarının dolu olduğunu gösteriyor. Kasım ayında, 2019 kasım'a göre yolcu doluluk oranı 12.3 puan düşerek yüzde 70.1 oldu. Buna göre, seyahat sırasında uçak koltuklarının yüzde 29.9'u boştu. Dış hatlarda ise doluluk oranı 68.6, iç hatlarda da 80.9 olarak gerçekleşti.

Ocak ile Kasım ayları arasındaki yaklaşık 10 aylık dönemde toplam yolcu sayısı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 41,2 azalarak 40,5 milyon yolcu olarak gerçekleşti. Bu durum iç hatlarda 18,4 milyon yolcu ( yüzde 35 düşüş) dış hatlarda ise 22 milyon yolcu ( yüzde 45,5 düşüş) olarak gerçekleşti.

THY Doluluk Oranları Düştü - Resim : 1

Yolcu Sayısı ve Doluluk Oranı Neden Azaldı?

THY'nin ve diğer pek çok havayolu şirketinin doluluk oranlarının düşüşünün sebebini sizler için açıkladık.

Döviz Kuru Faktörü 

Havayollarının giderlerinin çok büyük bir bölümü döviz bazındadır. En önemli giderlerden birisi olarak gösterilen yakıt giderleri tamamen dövizle ithal edilmektedir. Bunun dışında pek çok bakım gideri de dövize endekslidir. Ayrıca tüm bunlara ek olarak, yeni havalimanı da döviz garantisi verilen bir projedir, bu sebeple döviz kurundaki artış, THY'nin, havalimanına ödeyeceği kira miktarını da artırmaktadır. Hal böyle olunca, döviz kurundaki tüm oynaklıklar, THY'nin toplam yolcu sayısı ve doluluk oranlarına yansıyor. 

Gelir Faktörü

Dış hatlardaki yolcu sayısının giderek azalmasının da en önemli sebebi yine döviz kurudur. Eskiden Bosna Hersek, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkelere seyehat etmek Türk Lirası ile çok zor değildi. Türkiye'de ortalama maaşlar bundan sadece birkaç ay önce aylık ortalama 600 dolar civarındayken, son döviz krizi ile beraber 480-500 dolarlara kadar düşen bir rakam oluştu. Bu da uçak bileti satışlarını azalttı.

Etiketler
Yorumlar