Teknoloji sektörü: tehditler kesinlikle abartılıyor

Pek çok küçük Çinli girişim, halka arz projelerini askıya aldı. Alibaba ile yan kuruluşu Ant Group ile aynı kaderi paylaşmaktan korkuyorlar.

Teknoloji sektörü: tehditler kesinlikle abartılıyor

Uluslararası teknoloji stokları, nüfusun kısıtlanması ve faiz oranlarının düşmesi nedeniyle Covid-19 salgınının ana yararlanıcıları arasında yer alıyor. Bu yıl, faiz oranlarının yükselmesi ve aşılama kampanyaları sayesinde ekonominin sınırlarının bozulması ihtimali, teknoloji stoklarındaki oynaklığı daha da artırdı. Şimdi, bu sektör aynı zamanda düzenlemelerin sıkılaştırılması ve vergi yükünün artması ihtimaliyle de mücadele etmek zorunda.

Çin'de, rekabet otoritesi geçen hafta Alibaba'ya rekabete aykırı uygulamalar nedeniyle 2.75 milyar dolarlık rekor bir para cezası verdi. Bazı medyaya göre, yüzlerce küçük Çinli girişim, halka arz projelerini askıya aldı. Nitekim, IPO'su yetkililer tarafından engellenen yan kuruluşu Ant Group ile Alibaba ile aynı kaderi paylaşmaktan korkuyorlar.

MODERNİZASYON YARIŞI


Düzenleyiciler kesinlikle teknolojik ilerleme için küresel yarışta ülkelerini sakatlamak ya da ilerlemeyi, yeniliği ve gelişmeyi geri tutmak istemeyeceklerdir. Bu teknolojik ilerleme yarışı giderek iki kutuplu hale geliyor: Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, dijital dünyanın lideri olmak için rekabet halindeler. Beş yıllık planında Pekin, Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan gerilim nedeniyle teknolojik alanda kendi kendine yeterli olma hedefini belirlemiştir.

Başkan Biden'ın 2,25 milyar dolarlık altyapı planı kısmen ABD'nin Çin'e karşı rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu zarfın 50 milyar doları ulusal topraklardaki yarı iletkenlerin üretiminin yanı sıra araştırma ve geliştirmeye tahsis edilecek. Genişbant internet ağlarının modernizasyonu için on milyarlarca dolarlık ek fon planlanıyor.

GÖRÜNÜRDE ANLAŞMA YOK

Kurumsal vergilendirme konusunda küresel bir anlaşma yarın için değil. Kabul edilen şartlara bağlı olarak, asgari bir kurumlar vergisi oranı, teknoloji devleri üzerinde etkili olabilir. Örneğin, Google ve Apple, İrlanda'nın vergi avantajından yararlanıyor.

Yatırımcılar, uzun vadeli risklerini artırmak için oynaklıktan faydalanırlar. Ancak Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) çerçevesinde gerçekleşmesi beklenen müzakereler henüz başlamadı. Çok uzun bir süreç olur ve başarı garanti edilmez olarak görünüyor.

Etiketler