Teknik analizde hap bilgiler!

Tüm dünya borsalarında teknik analiz herkes tarafından kullanılan bir yol haritasıdır ve bu yolu takip edilmesi zarar edilirken daha az zarar kazanırken daha fazla kazanmamıza yardımcı olur. Destek-direnç nasıl belirlenir?

Teknik analizde hap bilgiler!

Borsada işlem yapılırken ilk hata satın alacağımız herhangi bir paritede aldığımız fiyatın o dönemin şartlarında ucuz mu ya da pahalı mı olduğunu bilmemek.

Peki paritelere nerden alınmalı?

Tüm alım satımlarımızda teknik analizin ışığında destek noktası diye bilinen noktalardan alınmalı ve direnç bölgesinde satım için fırsat beklenilmelidir. Her piyasada olağan dışı hareketler mümkündür bunlardan kaçınmak için ''zarar kes'' ( stop loss) sistemi kullanılmalıdır. Piyasada olan dışı hareketlerin yaşandığı takdirde kaybeden tarafta olduğumuz taktirde hemen zarar kes ile zararımızı en optimal noktada işlemimizi kapatmalıyız.

Destek ve Direnç noktaları teknik analizin en temel konusudur. Teknik analiz öğrenmek isteyen kişilerin ilk önce bu konuyu tamamen kavraması gerekmetedir. Teknik analizle uğraşan ya da sadece borsada yatırım yapan birisinin bilmek isteyeceği en temel bilgilerdendir. Nerede satmalıyım, hangi fiyattan almalıyım , düşüşün ne kadar devam edebileceği ya da fiyatın nereden geri dönüş sağlayacağı hakkında bizleri fikir sahibi yapar.


Direnç: Yükselişte olan bir fiyatın aşmakta zorlandığı çoğunlukla aşamadığı fiyat seviyesidir.
Destek: Düşüşte olan bir fiyatın aşağı doğru kırmakta zorlandığı genelde kıramadığı seviyedir.
Sonuç olarak; destek ve direnç noktaları fiyatın yükseleceği, düşeceği konusunda yatırımcılara fikir veren göstergelerdir. Bu göstergeler teknik analiz yöntemlerinin yardımcı elemanı olarak görülse de grafiği yorumlarken en temel göstergelerdendir.

Destek ve Direnç Çizgileri Nasıl Çizilir?


Aslında en basit çizme yöntemi daha önce görülmüş tepe ve dip noktalarından yararlanmaktır. Belirgin dip ve tepe noktaları vardır. Ne kadar çok dibi ve tepeyi birleştiriyorsa o seviyelerin destek ve direnç olduğundan emin olmamız kolaylaşacaktır.

Elbette her dip ve her tepe noktası her zaman beklediğimiz gibi çalışmaz bu yüzden zarar kes sistemini destekler aşağı kırdığı zaman devreye sokmalıyız.

Teknik analizde hap bilgiler! - Resim : 1

Örnek grafiğimizde göreseli referans alacak olursak, ''SUPPORT'' (Destek) noktaları al-sat yapılırken sağlıklı alım noktalarıyken ''RESISTANCE'' (Direnç) noktaları ise sağlıklı satım noktalarımızdır.

BirBorsa / Cem Arslan

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler