TCMB'nin dijital paralarla ilgili kritik raporu!

Milliyet Gazetesi çalışanı Önder Yılmaz'ın haberine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital paralarla ilgili bir rapor hazırladı.

TCMB'nin dijital paralarla ilgili kritik raporu!

Milliyet çalışanı Önder Yılmaz'ın derlediği habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital paralar hususunda ''Kripto Varlıklar'' başlıklı raporda dijital paraların resmi bir karşılığı olmadığı ve kripto paraların çok yüksek volatiliteye sahiptir gibi ifadeler kullanıldı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulmakta olan “Mayıs 2021” tarihli Merkez Bankası yayınında; dijital para birimleri; “dijital ortamda üretilen ve kullanılacak olan, bilgisayar ağları üstünde direk olarak eşler arasında işlem gören, değeri genelde global olarak kullanıcıları tarafından arz ve talep döngüsü ile karar verilen, merkezi bir otorite yerine kriptografik tekniklerle idare edilen dijital varlıklar” ifadeleriyle tanımlandı.

Yayınlanan raparda dijital paraların ilk çıkış noktasından ve Bitcoin'den de bahsedildi. Milliyetin haberine göre raporda ayrıca '' Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır'' ifadelerine yer verildi.  

Bitcoin'in merkeziyetsiz olmasının riskleri arttıracağını söylenen raporda. 

Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Bitcoin dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edilir. Geliştiriciler yazılımı geliştirirken, tüm kullanıcılar hangi yazılımı ve sürümü kullandıklarını seçme konusunda özgür oldukları için Bitcoin protokolünde bir değişikliği zorlayamazlar. Birbirleriyle uyumlu kalmak için, tüm kullanıcıların aynı kurallara uygun yazılımı kullanması gerekir. Bitcoin, tüm kullanıcılar arasında tam bir fikir birliği ile doğru şekilde çalışabilir. Bu nedenle, tüm kullanıcılar ve geliştiriciler bu fikir birliğini korumak için güçlü bir motivasyona sahiptir.

 Yasal düzenlemele çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 

Ayrıca son olarak merkez bankasından gelen açıklamada şu sözcükler yer verildi.

“Merkez Bankamız da görev ve sorumluluk alanı kapsamında dağıtık defter teknolojisi de dâhil olmak üzere finansal teknolojiler konusundaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır. Kripto varlık alım satım platformları da dahil olmak üzere kripto varlıklara ilişkin hizmetler ve işlemler ile genel hususlara ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi çalışmalarına T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla devam edilmektedir. Kripto varlıklara ilişkin genel düzenleme bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır.”

Kaynak (Milliyet / Önder Yılmaz )

Etiketler