TCMB'den beklenen faiz kararı şaşırttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politika toplantısı 22 Eylül'de gerçekleştirilecek. Piyasa katılımcıları ise yapılacak toplantıda faizlin 50 baz puanlık indirim ile yüzde 12,50 seviyesine indirilmesini beklemekte.

TCMB'den beklenen faiz kararı şaşırttı!

Küresel piyasalarda yüksek enflasyona karşı merkez bankalarının agresif faiz artışları devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yine faiz indirimi kararı bekleniyor.

TCMB'den para politikasında 50 baz puanlık indirim

Uzmanlar tarafından katılım gösterilen bir ankette ise TCMB'nin politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde.

Ankete katılım gösteren bir kısım faizlerde indirime gidilmesini beklerken, 100 baz puan ile 50 baz puanlık faiz indirimi söz konusu oldu.

Merkez Bankası para politika kararını geçen ayda beklentilerin aksine 100 baz puanlık sürpriz faiz indirimi ile yüzde 13 seviyesine çekmişti. Faiz indiriminin ardından sonra yüksek enflasyon devam etmişti ve son gelen verilerle enflasyonun yüzde 80 seviyesinin üzerine çıkarak son 24 yılın zirvesinde kaydedildi.

TCMB'den beklenen faiz kararı şaşırttı! - Resim : 1

Faiz kararında yıl sonu tahmini 

Katılım sağlanan ankette yıl sonu tahminleri ise medyan beklentisi faizlerin yüzde 12 seviyesine çekilmesiyle gerçekleşti.

En düşük yıl sonu tahmininde bulunan bazı katılımcılar politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini bekliyor. Bunun yanında en yüksek yıl sonu politika faizi tahminini paylaşan katılımcılar yılsonuna kadar politika faizinin yüzde 13 seviyesinde sabit kalmasını bekliyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler