TCMB: Toplam finansal varlıklar 2020 4. çeyrekte 21,41 trilyon TL oldu

Toplam finansal varlıklar 2020 yılı dördüncü çeyrekte 21,41 trilyon TL oldu.

TCMB: Toplam finansal varlıklar 2020 4. çeyrekte 21,41 trilyon TL oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Sektörlere ilişkin finansal bilançolara göre, 2020 yılı dördüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin net finansal değerinde bir önceki döneme göre gayrı safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla 3,3 puan iyileşme kaydedilmiştir.

Dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 21,4 trilyon TL, yükümlülükleri ise 24,5 trilyon TL düzeyinde gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde, hane halkının ve finansal olmayan kuruluşların borçlarının GSYİH’ye oranı sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 72 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranlara göre Türkiye, hem hanehalkı hem de şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer almaktadır.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla, yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hane halkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlenmiştir. Finansal kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal değer yaratmıştır.

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir  önceki çeyrekte GSYH’nin yüzde 6,4’ü ile net borç alan konumunda olan toplam ekonomi 2020 yılı dördüncü çeyreğinde GSYH’nin yüzde 1,4’ü oranında net borç vermiştir.

Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde, finansal kuruluşların GSYH’nin yüzde 4,6’sı ile bu dönemde en fazla borç alan sektör olduğu, bunu yaklaşık yüzde 1 ile genel yönetimin izlediği, finansal olmayan kuruluşların ve hane halkının ise sırasıyla GSYH’nin yüzde 4.1’i ve yüzde 2,9’u oranında net borç verdiği gözlenmiştir.

Sektörlerin son dönem itibarıyla finansal varlık ve yükümlülük dağılımı incelendiğinde, finansal olmayan kuruluşların hem varlık tarafında, hem de yükümlülük tarafında en büyük sektör olduğu görülmektedir.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile diğer yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile hisse senedi ve özkaynaklar kalemleri en ağırlıklı araçlar olarak gözlenmektedir."

Etiketler