Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 164,4 milyar dolar oldu

TCMB verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu şubat ayında 164,4 milyar dolar oldu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 164,4 milyar dolar oldu

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu şubat ayında 164,4 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan  açıklamaya göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu şubat ayında 9,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Şubat sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2020 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 388 milyon ABD doları artarak 164,4 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 172 milyon ABD doları artarak 9,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 553 milyon ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 875 milyon ABD doları artışla 22,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı  dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 298 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 2,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 382 milyon ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 2 milyon ABD doları azalarak 7,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 35 milyon ABD doları artışla 6,6 milyar ABD doları finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 15 milyon ABD doları artışla 1,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, şubat sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 618 milyon ABD doları azalarak 109,0 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 53 milyon ABD doları artarak 9,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 164,4 milyar ABD doları  tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,1'inin ABD doları, yüzde 33,7’sinin Euro, yüzde 2,5’inin Türk lirası ve yüzde 1,7’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,9 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli  kredi borcunun ise yüzde 36,7’sinin ABD doları, yüzde 34,7’sinin Euro, yüzde 26,2’sinin Türk lirası ve yüzde 2,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, şubat sonu itibarıyla, 164,4 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 43,1’ini finansal kuruluşların, yüzde 56,9’unu ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 9,9 milyar ABD doları  tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 84,3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 15,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, şubat sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 44,8 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir."

Etiketler