Tayvan etkisi altın fiyatlarına yansıdı

Altın fiyatları yaşanan son gelişmelerle beraber yükselmeye başladı. Altın fiyatları, global risklerin artmasıyla ayağa kalkma sürecinde olan Çin ve ABD arasındaki Tayvan gerilimi yaşanmasıyla geçtiğimiz gün son bir ayın en yüksek seviyesini gördü.

Tayvan etkisi altın fiyatlarına yansıdı

Altın fiyatları, ABD-Çin ilişkilerinin gerilmesi ve global resesyon endişeleri doğrultusunda üst üste beşinci seansta kazanım elde etti ve son bir ayın en yüksek seviyesini gördü.

Geçtiğimiz gün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya gezisi çerçevesinde Tayvan’ı da ziyaret edeceğine dair haberlerin yayılması Washington ile Pekin arasında gerilimi oldukça artırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yapılan açıklamada Çin'in eggemenliği ve topraj bütünlüğünü korumak için oldukça sert önlemler alacağını ve Çin ordusunun Pelosi'nin olası ziyaretini 'oturup izlemeyeceğini' sert bir dille belirtti.

Altın güvenli liman olmaya devam ediyor

Pelosi'nin Tayvan'a gideceği haberleri Çin-ABD gerilimini körüklerken iki ülke arasında zorlu dönemin başlayacağına yönelik endişeler altının güvenli liman özelliğini ön plana çıkartarak değerli metali temmuz başından bu yana en yüksek seviyesine yükseltti.

Kıymetli metal jeopolitik dalgalanmaların artması nedeniyle yatırımcının risk iştahının düşmesinden faydalanırken ekonomide risklerin artması da altının son 15 ayın en düşük seviyesinden yukarı yönlü hareket kazanmasına faydalı oldu.

Ekonomideki risklerin altına olan etkisi

Dolardaki hareketliliğin tersine dönemsi ve global ekonomiye ilişkin artan endişeler altın fiyatlarını artıran bir başka sebep oldu. Geçtiğimiz hafta temmuz ayı içinde FED'in açıklamasından sonra agresif faiz artırımın yavaşlayacağı beklentileriyle düşüş sona ermişti.

ABD ekonomisindeki bozulma mesajları da bu beklentileri destekleyen ve altındaki düşüşü durduran başka bir gelişme oldu. Son verilere göre ABD ekonomisi ikinci çeyrek üst üste  küçülerek resesyona girmesiyle geçtiğimiz hafta ons kazanımlarını oldukça hızlandırdı.

Kâr satışları baskısı artabilir

Uzmanlar konuyla ilgili değerlendirmelerde, “Dolardaki zayıflık, yükselen ABD-Çin gerilimlerinden destek alarak altının yükselmesine yardımcı oluyor. Ancak teknik göstergelere baktığımızda altında aşırı alım görüyoruz. Bu nedenle değerli metal birkaç haftanın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra kâr satışları baskısı ile karşı karşıya kalabilir” diyerek yatırımcıları uyardı.

Altın piyasasında güncel fiyatlar

Altın spot piyasada ons başına 5 Temmuz'dan bu zamana kadar en yüksek seviye olan 1789 dolara ulaştıktan sonra bugün yüzde 0,2 primle 1772 dolardan işlem gerçekleştirdi.

Altın fiyatlarının spot piyasada yükselmesiyle altın fiyatları da yükseldi.

Gram altın 1023 TL’den, çeyrek altın 1665 TL alış ve 1682 TL satış fiyatıyla, Cumhuriyet altını ise 6 bin 643 TL alış ve 6 bin 709 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış 2498.169
Satış 2498.745
Değişim 14.259%
Son Değer 2498.745
En yüksek 2552.251
En düşük 2483.826
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler