Tarladaki domates markete gelene kadar ucuz! Fiyat farkı görenleri şaşırtıyor

Domates fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Elazığ'da domates hasadının devam ettiği bugünlerde, domatesin kilosu tarladan 2.5 liraya komisyonculara satılıyor. Fakat aynı ürün market raflarında 13 liraya kadar yükseliyor...

Tarladaki domates markete gelene kadar ucuz! Fiyat farkı görenleri şaşırtıyor

Elazığ'da bulunana ve merkeze bağlı kölerden biri olan Alatarla köyünde, 800 dönümlük alana ekilmiş olan domates tarlalarının hasadı devam ediyor. Üretin domateslerin ilk hedefi kurutularak Avrupa'ya gönderiliyor. Kalan kısımlarının bir bölümü ise sofraları renklendiriyor. 

Fakat bu güzellemelerin ardından en büyük sorunlardan birisi tüketicinin ve üreticinin büyük şikayetleri. Çünkü tarladan çıkış fiyatı 2.5 lira olan domates tüketiciye gelene kadar 13 lirayı buluyor. 

Üreticiler, denetim eksikliği nedeniyle oluşan bu fiyat makasının giderek artış gösterdiğini dile getiriyorlar. Bu konu hususunda hem üreticinin hem tüketicinin şikayetleri giderek artış gösteriyor. 

Konu ile ilgili olarak 800 dönüm domates hasadı yaptığını dile getiren çiftçi Fırat Arak, "Bahardan beri buradayız. Domateslerimizi ektik ve çapasını yaptıktan sonra toplamaya başladık. Verim geçen seneye göre daha güzel, Domates dışarıda 12-13 lira tarlada ise 2,5 ile 3 lira arasında. Mal sahibi zor durumda. Sepetler gençler tarafından sabahtan akşama kadar taşınıyor. Bence taştan daha zor. Çamur, toprak, ilaç kokusu her şey var Allah yardımcımız olsun" dedi.

Aynı tarlada işçi olarak görev alan Özgür Arak ise, “Domateste verim geçen seneye göre daha çok. Sabahın erken saatlerinde başlıyoruz akşam 18.00’a kadar devam ediyoruz” dedi.

4 aydır domates tarlasında çalıştıklarını aktaran Melek Tepe ise "Domates fidesinin dikildi şimdi de toplama işlemleriyle devam ediyoruz. Zaman zaman hastalanıyoruz. Hava çok sıcak. İşçiler ve mal sahibi sıkıntılı. Herkes beklediğini alamıyor. Ekonomiye destek olmak için buradayız. Yoksa bu şartlarda çalışılmaz" şeklinde konuştu.

Görünen o ki domatesi alan da satanda mutsuz ama domatesten en büyük kârı komisyoncular elde ediyor. Ortalama olarak 2.5 ve 3 lira arasında getiri sağlayan çiftçinin; personel, ilaç tohum, ekin ve toplama gibi giderleri mevcut. Üretici ise tüm komisyoncuların giderlerini karşılayarak ürünlere sahip oluyor. Fakat sadece taşıma ve benzeri işleri yapan komisyoncular üreticiden çok daha fazla kazandığı iddia ediliyor. 

Etiketler