Tarihin en yüksek faiz artışı! ECB faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), gündemde olan faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantısında politik faizini beklendiği gibi 75 baz puan artırdı. Karardan sonra tarihin en yüksek faiz artışı gerçekleşti.

Tarihin en yüksek faiz artışı! ECB faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasalar tarafından yakından takip edilen toplantısında faiz kararını beklentiler üzerinde 75 baz puan artırdı. Böylelikle Avrupa Merkez Bankası refinansman faizi yüzde 1,25’e yükseldi.

ECB, temmuz ayında gerçekleştirdiği son toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Bu kararla beraber Merkez Bankası 11 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti. Bugün gerçekleştirilen toplantıda ise 75 baz puanlık faiz artışına giden banka, tarihte ilk defa 75 baz puanlık faiz artışına imza attı.

Avrupa Merkez Bankası kararından sonra Euro/dolar paritesi etkilendi. Karardan sonra parite 1'in üzerinde,  Euro/dolar kuru ise 18,26 seviyelerinde işlem gördü.

Tarihin en yüksek faiz artışı! ECB faiz kararını açıkladı - Resim : 1

Yüksek enflasyon beklentileri devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası'nın kararından sonra  refinansman faizi yüzde 1,25 seviyesine, mevduat faizi ise yüzde 0,75 seviyesine, marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 seviyesine yükselmiş durumda.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, yüksek enflasyonun devam edeceği beklentisi ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etme ihtimalinin çok yüksek olduğu vurgulandı. Bunun yanında faizlerin de daha fazla yükseliş göstereceği beklentilerin arasında.

Bunun yanında Euro Bölgesi tüketici enflasyonu geçtiğimiz ayda yıllık bazda yüzde 9,1 seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırmıştı. Euro Bölgesinde enerji fiyatlarının da çok fazla artması enflasyonu tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.

Tarihin en yüksek faiz artışı! ECB faiz kararını açıkladı - Resim : 2

Avrupa Merkez Bankası büyüme ve enflasyon beklentilerini güncelledi

Bununla beraber ECB büyüme ve enflasyon beklentisini güncelledi. 2023 için büyüme tahminini yüzde 2,1 seviyesinden yüzde 0,9 seviyesine kadar düşürdü.

ECB, Euro bölgesi için yıllık ortalama tüketici enflasyonu beklentisini 2022 için yüzde 8,1 seviyesine, 2023 için yüzde 5,5 seviyesine, 2024 için ise yüzde 2,3 seviyesinde yükseltti.

Bankanın bundan önce enflasyon beklentisi ise 2022 için yüzde 6,8 seviyesindeyken, 2023 için yüzde 3,5 seviyesinde, 2024 için yüzde 2,1 seviyesindeydi.

Tarihin en yüksek faiz artışı! ECB faiz kararını açıkladı - Resim : 3

ECB Başkanı açıklamalarıyla dikkat çekti

Kararın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde açıklamalarında, 'Enflasyon çok yüksek kalmaya devam ediyor. Uzun bir süre daha hedefimizin üzerinde kalmaya devam edecek. Artan enerji ve gıda fiyatları, talep baskıları ve arz darzboğazları hâlâ enflasyonu artırmakta. 

Enflasyon yakın vadede daha da yükselebilir. Enflasyonu şuan etkileyen faktörler azaldıkça, para politikasının normalleşmesi fiyat oluşumuna etki ettikçe enflasyon da aşağı yönlü hareket edecektir.' ifadelerine yer verdi.

Bunun yanında gaz sevkiyatında dalgalanmaların ekonominin yavaşlamasına neden olduğunu vurgulayan Lagarde, “Yavaşlayan ekonomi işsizlik oranında bir miktar artışa yol açacak” sözlerine yer verdi. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler