Taproot Nedir ve Bitcoin'e Katkısı Ne Olacaktır?

Taproot Nedir ve Bitcoin'e Katkısı Ne Olacaktır?

Taproot Nedir ve Bitcoin'e Katkısı Ne Olacaktır?

Bitcoin, inişler ve çıkışlar yaşamasına rağmen kripto dünyasını sağlam tutan dayanak noktası olduğunu ispat etmiştir. Mt. Gox saldırısı ve kötü bir üne sahip Bitcoin sert çatallanmaları gibi seneler içinde yaşanan çeşitli problemlere rağmen kripto topluluğu Bitcoin'e desteğini devam ettirmiştir.

Fakat göz ardı edilemeyecek bazı konular vardır  bunların arasında en önemlilerinden birisi de güvenliktir. Bitcoin'in herkese açık bir blockchain olması sebebiyle ağ üstünde yapılan tüm işlemler herkes tarafından takip edilebilir. Bazıları için bu çok büyük bir sorundur.
Coin karıştırma ve CoinJoin gibi çeşitli teknikler kullanarak anonimliğinizi artırabilirsiniz. Fakat ne yazık ki bunlardan hiçbiri Bitcoin'i gizli bir para birimi haline getirmez. Aynı şey Taproot için de geçerli olsa da bu yükseltme, ağın anonimliğini artırmaya yardım edebilir.
Taproot yükseltmesi, Bitcoin'in gizlilik eksikliğini ve ilgili diğer problemlerini çözmenin ilk adımı olarak pek çok kişi tarafından beklenmektedir. Peki, Taproot nedir ve Bitcoin'e katkısı ne olacaktır? Bu soruyu makalemizde detaylı olarak yanıtlayacağız.

Taproot nedir?

Taproot, Bitcoin'in komut dizinlerinin gizliliğini artıracak ve karmaşık işlemlerle ilgili diğer etmenleri iyileştirecek bir yumuşak çatallanmadır. Bitcoin ağındaki işlemler, zaman kilitli serbest bırakmalar, çoklu imza gereklilikleri ve benzeri fonksiyonları kullanarak daha karmaşık hale gelebilir.
Taproot olmadan, birden çok işlemin yaratılmasını gerektiren bu karmaşık işlevleri kullanan işlemler herkes tarafından belirlenebilir. Fakat Taproot yükseltmesi, bir Bitcoin işleminin bu fonksiyonları içeren hareketli tüm parçalarını "gizlemeyi" olanaklı hale getirecektir. Yani işlemler bu özelliklerinde olsa bile tek bir işlem gibi gözükecektir. Bu yenilik, Bitcoin'de gizliliği savunanlar için çok büyük bir artıdır.
Aslında Taproot, bir Bitcoin komut dizininin çalıştığını saklamayı da mümkün şekle getirir. Örneğin Taproot kullanarak Bitcoin harcamak, işlemi bir Lightning Ağı kanalında, eşler arası işlemde veya sofistike bir akıllı kontratta belirlenemez hale getirebilir. Bu işlemlerden herhangi birini izleyen herkes, eşler arası bir işlemden diğer bir şey göremez. Fakat bunun, asıl göndericinin ve son alıcının cüzdanlarının görünürlüğü üstünde bir etki yaratmayacağını belirtmek de gerekir.

Taproot önerisi, öncelikle Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından Ocak 2018'de ortaya atılmıştır. Pieter Wuille tarafından yaratılan bir çekim talebinin ardından Taproot, Ekim 2020 itibarıyla Bitcoin core kütüphanesiyle birleşmiştir. Yükseltmenin eksiksiz olarak faaliyete geçmesi için node operatörlerinin Taproot'un yeni mutabakat kurallarını benimsemesi gereklidir. Bu sürecin nasıl ilerleyeceğine bağlı şekilde aktivasyon aylar sürebilir.

Taproot'un Schnorr imzaları adlı bir diğer yükseltme ile beraber uygulamaya konması beklenmektedir. Bu, Taproot'un uygulamaya konmasını mümkün kılmakla kalmayacak, hemde imza birleştirme adlı çok rağbet gören bir özelliği de etkinleştirecektir.

Etiketler