Suudiler Türk mallarını boykottan vazgeçiyor!

Suudi Arabistan ile siyasi normalleşme sürecine giriş olumlu sonuçlar vermeye başladı. Suudiler ile 4 yıllık boykot süreci sona eriyor.

Suudiler Türk mallarını boykottan vazgeçiyor!

4 yıl önce Türk mallarını boykot etmeye başlayan Suudi Arabistan, boykot sürecini tamamlamaya karar verdi. Türk ürünlerine boykot uygulamaya başladıktan sonra 2.7 milyar dolar olan ticaret hacmini 189 milyon dolara düşürmüştü. Suudi Arabistan'ın ambargoyu kaldırmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ithalatın yeniden artırması bekleniyor. Suudilerin ambargoyu kaldırma kararı için beklenen açıklama şubatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi ile birlikte açıklanması bekleniyor.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında yaşanan siyasi ve diplomatik gerilimle birlikte Türk ürünlerini boykot etmeye karar veren Sudi Arabistan 4 yıllık boykota siyasi anlaşma ve uyumlarla birlikte tekrar başlıyor. Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından birisi olan Suudi Arabistan yıllık 2.7 milyar dolar ithalat yapılan Suudi Arabistan ile ambargo sonrasında ticaret hacmi 189 milyon dolara kadar gerilemiş durumda. Kalkan ambargo ile birlikte yeni ithalat hedefi 3 milyar dolar olması bekleniyor.

Türkiye ile olan diplomatik ve ekonomik ilişkilerde yeniden başlamak isteyen Suudi Arabistan, bölgedeki en yakın ticari partneri Türkiye ile ilişkileri yeniden başlatmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat ayında gerçekleştirmesini beklenen Suudi Arabistan ziyaretinden sonra iki ülke içinde müjde niteliğindeki ambargo kaldırma kararının kaldırılması bekleniyor.

Made in Turkey!

Ambargo kararından önce bölgede en çok ticareti Türkiye ile yaptığını düşündüğünü dile getiren yetkililer "Ambargo öncesinde Suudi Arabistan'da ülkenin dört bir yanında Türk malları satılıyordu. Made in Turkey resmen bir marka olmaya başlamıştı. Türk ürünlerine sevginin giderek artış gösterdiği bir dönemde böyle bir paranın bir anda piyasadan çekilmesi Türkiye için üzücü oldu fakat şimdi ambargonun kalkması ile birlikte artık daha fazla ticaret hacmine ulaşılması bekleniyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan işbirliği!

Türkiye'den Suudi Arabistan'a çok fazla ihraç edilen mallar hangileri? Ürünler ticaret hacmine göre şöyle sıralanıyor;

1- Mobilya
2- Hazır gıda
3- Tekstil
4- Taze sebze ve meyve
5- Hububat

Suudi Arabistan'da var olan uluslararası misafirlerin ağırlandığı ya da iç turizm için kullanılan otellerin neredeyse tamamına yakın olan bir kısmının ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılandığı söylendi. Son olarak kalkan ambargo ile birlikte askeri alanda işbirliklerinin de yaşanabileceği akıllara geliyor. 

Kimi yetkili Suudilerin yüklü miktarda İHA ve SİHA satın almak istediklerini dile getirerek ticaret hacminin beklenenden çok yukarıda gerçekleşebileceğinin sinyallerini de veriyor.

Bunun dışında turizm sektörüne de ciddi girdiler sağlaması beklenen Suudilerin ambargo kaldırılması ve ticarete yeniden başlanılmasındaki neden bu kadar istekli olduğuna dair ise çok fazla soru geliyor. Türkiye'nin ve Suudi Arabistan'ın karşılıklı olarak jeopolitik konumu bu ilişkilerin iyiye gitmesindeki asıl etken.

Etiketler