Sterlin dolar karşısında eridi! Son 37 yılın en düşük…

Sterlin resmen dolar karşısında eridi.

Sterlin dolar karşısında eridi! Son 37 yılın en düşük…

Enflasyon oranlarının giderek artmasından sonra erken faiz artırımına giden İngiltere Bankası 2021 yılının Aralık ayından itibaren sürekli faiz artırımı yapıyordu. Fakat Ağustos ayında gerçekleştirilen son toplantıda İngiltere Merkez Bankası tarafından 50 baz puanlık faiz artışı yapılsa da sterlinde yaşanan değer kaybı bir türlü engellenemedi.

Özellikle dolar karşısında son iki ayda %6,8 oranında değer kaybeden sterlin, son 37 yılın en düşük seviyesine indi. Sterlin dolar paritesi bugün 1,1350 olduktan sonra şuanki rakamları incelediğimizde 1,14’ün üzerinde denge kazandı.

Sterlin dolar karşısında

İngiltere Merkez Bankası 2021 yılının Aralık ayından bugüne değin %0,10 oranından %1,75 oranına çıkardığı politika faizini Ağustos ayında gerçekleştirdiği toplantıda 50 baz puan artırışına gitti. Eylül ayı içerisinde yapılacak toplantıda da 50 baz puan artışı yapılması düşünülen politika faizinden sonra faizlerin %2,25 oranında artması bekleniyor.

8 Eylül tarihinde Avrupa Merkez Bankası tarafından tarihte ilk kez 75 baz puan faiz artışı geldi. Aynı puanda faiz artışının da Ekim ayında gerçekleştirilecek toplantıda gelmesini bekliyoruz. Tüm bu faiz artırım kararlarının ve risklerin de eklenmesiyle beraber sterlin üzerinde ciddi baskı oluştuğu apaçık ortada.