SSK, Bağ-kur ve Emeklilik Sandığı emeklilerine 2023 zammı müjdesi

TÜİK’in enflasyon raporlarının ardından emeklilerin 2023 zammına ilişkin birçok bilgi de belli olmaya başladı. Başta SSK, Bağ-kur ve Emeklilik Sandığı emeklileri olmak üzere birçok emeklinin 2023 yılında alacağı zam oranı için tahminler yapılmaya devam ediyor.

SSK, Bağ-kur ve Emeklilik Sandığı emeklilerine 2023 zammı müjdesi

1 Temmuz 2022 itibariyle maaşlarına ek zam alan emekliler şimdiyse gözünü TÜİK’in verilerine dikti. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına bağlı olarak artış gösterecek olan asgari ücret ve emeklilik aylıklarına ilişkin beklentilerde netleşmeye başladı. 1 Ocak 2023 tarihinde emeklilerin ne kadar zam alacağına dair açıklama yapan Erdursun, birçok formül üzerinden beklentileri değerlendirdi.

1 Ocak 2023 emekli maaşları ne kadar olacak?

1 Ocak 2023 yılında açıklanacak olan yeni emekli maaşlarında belirleyici rolü TÜİK’in enflasyon rakamları üstlenecek. TÜİK tarafından açıklanan Temmuz enflasyonu aylık bazda %2,37 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon oranının %79,69 seviyelerine ulaştığı belirtildi. ENAGrup tarafından açıklanan aylık enflasyon ise %5,03 olarak tespit edildi.


TÜİK’in verilerine göre yapılacak olan emekli maaş zammına ilişkin birçok analist tahminde bulunmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, resmi olarak açıklanan enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamalar doğrultusunda Temmuz ayında açıklanan enflasyon gibi veriler açıklanmaya devam ederse emekliye yapılacak olan artışın %15 olacağını belirtti.

Enflasyonun hızlı bir şekilde artış gösterdiği TÜİK grafiklerinde Temmuz ayında bir duraklama görüldü. Temmuz ayındaki artış oranının sabit kalması halinde ülke genelindeki yıl sonunda yapılacak emekli maaş oranının %15 civarlarında olacağı belirtiliyor. Bu durum ise sosyal medyada sıklıkla konuşulan konular arasında yerini aldı.

SSK, Bağ-kur ve Emeklilik Sandığı emeklilerine 2023 zammı müjdesi

TÜİK’in enflasyon verileri

TÜİK’in enflasyon verilerine bakıldığında temmuz ayı enflasyonu %2,37 aylık bazda yükseldi. 2023 yılında yapılacak olan asgari ücret artışı 2022 Temmuz – Aralık dönemindeki enflasyona bağlı olacak. 6 aylık dönemde açıklanan enflasyon oranına bağlı olarak hem asgari ücrete hem de emeklilik aylıklarına zam yapılması bekleniyor. Bu durum ise 2023 yılındaki zammın bir önceki yıla göre daha düşük oranda gerçekleşeceğini gösteriyor.


Temmuz ayında aylık %2,37 artan enflasyonun aynı hızda artması halinde 6 aylık bazda %15’lik bir artış yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu durumun +5 puan kayması da ele alındığında yıl sonunda yapılacak zam oranının %20 olması kuvvetlenen ihtimaller arasında yer alıyor.
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisine göre enflasyonun %69,94 olarak açıklanması bekleniyor. Aylık beklentilere bakıldığında ise Temmuz ayında %3,4, Ağustos ayında %2,88 ve eylül ayında aylık bazda %3,31’lik bir enflasyon bekleniyor. Bu beklentiler ise yıl sonunda emekli maaşlarına yapılacak zammın %15 - %20 arasında olmasını büyük ölçüde desteklemektedir.

Etiketler