S&P: Türkiye'de İslami finans sektörü kamu bankaları öncülüğünde büyüyecek

S&P, Türkiye'de İslami finans sektöründeki büyümenin kamu bankaları öncülüğünde gerçekleşmesini bekliyor.

S&P: Türkiye'de İslami finans sektörü kamu bankaları öncülüğünde büyüyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 2021 - 2022 döneminde küresel İslami finans sektöründe büyümenin yüzde 10 ile 12 arasında görülmesinin beklendiğini bildirdi.

Kuruluş tarafından hazırlanan raporda 2019 yılında yüzde 17,3 büyüyen İslami finans sektörü varlıklarının 2020 yılında ise salgın etkisiyle yüzde 10,6'ya düştüğü kaydedildi.

Türkiye'de sektörün büyümesinin kamu bankaları liderliğinde ve daha yavaş seyretmesinin beklendiğini belirten kuruluş konuyla ilgili şu yorumda bulundu: 

Türkiye'de katılım bankaları kayda değer büyüme gösterdiler ve Türk otoritelerin de desteği ile gelecek dönemde de iddialı planlara sahipler.

Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin 2025 yılında sektörde pazar payını ikiye katlayarak yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediğini de ifade eden S&P, "Bize göre bu hedef oldukça zorlu ve önemli sermaye desteğine ihtiyaç duyacaktır." dedi.

S&P, Türkiye'nin zorlu faaliyet ortamı, TL'de volatilite ve kendi ülkelerindeki zorluklar sebebiyle Körfez bölgesi hissedarlarının gelecek 2 yıl Türkiye faaliyetlerine ek sermaye ayırma konusunda isteksiz olabileceklerini belirtti.

Bu ortamda biz sektörün büyümesine kamu bankalarının öncülük edeceğini öngörüyoruz.

Kuruluş, öte yandan 2020 yılında 139,8 milyar dolar olan toplam küresel sukuk ihracının bu yıl 140-155 milyar dolar seviyesine yükselmesini bekliyor.

Etiketler