Sosyal Konut projesi emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatları düşecek mi?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Sosyal konut projesi emlak piyasasını da etkiledi. 2021 yılından beri ilk kez konut satışında gerileme oldu. Peki, konut fiyatları ne kadar düşecek? Konut kredileri için yeni formül nedir? İşte detaylar…

Sosyal Konut projesi emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatları düşecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘’İlk evim ilk iş yerim’’ projesi kapsamında 5 yıl içerisinde 500 konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin işyeri yapılacağı açıklandı. Milyonlarca vatandaşın ilgi gösterdiği sosyal konut projesi, Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşti. TOKİ tarafından inşa edilecek olan konutlar, emlak piyasasında da değişime neden oldu. Ayrıca, Ak Parti hükümeti tarafından konut kredileri ile ilgili yapılan düzenleme de emlak piyasasını etkiledi. 2021 yılından sonra ilk kez konut alım-satımlarında düşüş yaşandığı tespit edildi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre konut piyasasında son gerileme 2021 Ağustos ayında yaşanmıştı. Pandemi döneminin de etkisiyle konut alımlarına ilginin arttığı görüldü. Vatandaşlar birikimlerini konut satın alarak değerlendirme yolunu tercih etmişti. Bu durum mülk sahiplerinin fahiş fiyatlar belirlemesi için imkan sağladı. Konut fiyatları aylık değil, günlük değişim yaşadı. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybı yaşaması da yabancı yatırımcıların Türkiye’den konut almasını sağladı. 

Sosyal Konut projesi emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatları düşecek mi? - Resim : 1
TÜİK açıkladı: Konut satışlarında gerileme yaşandı


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz 2022’de konut satışları yüzde 12.9 oranında düşüş yaşamıştı. Temmuz ayında 94 bin konut satışı yapıldığı belirlendi. Ağustos 2022’de ise konut satışı oranları yıllık bazda yüzde 12.7 seviyesine düştü. TÜİK ülke genelindeki konut satışlarının artmasına rağmen; aynı durumun İstanbul için geçerli olmadığını da açıkladı. Ülkemizin metropol kenti İstanbul’da konut satışları yüzde 2.1 oranında azaldı. Sosyal konut projesi ve konut kredisi kısıtlamalarıyla fiyatlarda ciddi bir düşüşün yaşanması bekleniyor. Konut sahipleri şimdiden fiyatlarda indirim yapmaya başladı. Vatandaşlar ise konut kredilerinin akıbetinin belirlenmesi için bekleme pozisyonuna geçti. 2023 genel seçimleri öncesinde banka kredilerinin faiz oranlarının yeniden düzenlenmesi bekleniyor.