Sonuçlar geldi: Gençler Avrupa Birliği üyeliği istiyor!

Marshall Fonu tarafından yapılan ve 2180 katılımcının yer aldığı “Avrupa Birliği Algıları” araştırmasının sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmada birçok konu başlığının olması ise araştırmanın önemini artırdı. Avrupa Birliği, vize, göç, iklim, savaş, iç siyaset, devlet kurumları...

Sonuçlar geldi: Gençler Avrupa Birliği üyeliği istiyor!

Marshall Fonu tarafından organize edilen “Avrupa Birliği Algıları” araştırmasının sonuçları açıklandı. Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleştirilen araştırmada Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine geçmişe oranla daha da sıcak baktığı tespit edildi. 27 ilde gerçekleşen ve 18 yaş üstü 2180 kişinin katılımıyla yapılan özel araştırmada birçok dikkat çekici sonuç elde edildi.

Marshall Fonu (The German Marshall Fund of the United States) tarafından yapılan araştırmada en dikkat çekici başlık ise gençlerin yüzde 75'inin Avrupa Birliği üyeliğine "evet" demesi olarak gösterildi. Yapılan araştırma doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne katılım istediğinin de artığı gözlemlendi. Birçok alt başlık hakkında halk ile temasa geçen “Avrupa Birliği Algıları” araştırması; iklimden siyasete, devlet kurumlarından beyin göçüne kadar birçok merak edilen sorunun yanıtlarını verdi.

Her 4 gençten 3’ü "evet" dedi!

Özellikle 18-24 yaş arasında bulunan genç nüfusun 4'te 3'ünün Avrupa Birliğine "evet" oyu vermesi önemle dikkat çekerken, Avrupa Birliği çatısı altında bulunan devlet kurumlarının da aynı şekilde daha güvenilir bulunduğu tespit edildi. 2180 katılımcının cevapladığı sorularla elde edilen araştırmada; Avrupa Birliği'ne yönelik algının oldukça pozitif çıkması gibi vatandaşların Avrupalı bireylere karşı bakış açısında da olumlu bir görüntü olduğu elde edildi. Elde edilen veriler neticesinde Türkiye ile Avrupa Birliği'nin daha sık beraber olması vurgulanırken, Rusya-Ukrayna savaşında da Türkiye'nin uzlaşmacı pozisyonda olabileceği belirtildi. Araştırma genelinde artan Avrupa Birliği'ne pozitif bakış açısına rağmen katılımcıların yüzde 53'ü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılabileceğini düşünmediğini dile getirdi. Artan Avrupa Birliği ilgisine rağmen Türkiye'nin Euro bölgesine dahil olamaması ise katılımcılar tarafından hayal kırıklığı olarak ifade edildi.

Vize serbesti beklentisi yükseliyor!

Vize serbesti için onay veren katılımcıların, araştırmanın genelinde söz konusu hamle için iki taraflı bir destek beklentisinde olduğu gözlemlendi. Birçok katılımcının hem fikir olduğu bir başka başlık ise Türkiye'nin güncel problemleri oldu. Türkiye'nin problemlerini kendi içinde halletmesi gerektiğini söyleyen katılımcılar, barışı güvence altına almak için en doğru hamlenin ise "müzakereler" olduğunu belirtti. Müzakereler yanıtı yüzde 63,9 oy alırken, savaş destekçileri ise yüzde 34 ile ön plana çıktı. “Avrupa Birliği Algıları” araştırmasının bir başka önemli başlığı olan çevre ve iklim değişikli konusunda ise çevreye karşı olan duyarın gelişim gösterdiği sonucuna ulaşıldı. İklim değişikliği ve çevre problemlerinin en büyük kaynağı sorulduğunda ise yüzde 51,3 ile sanayi geldi.