Son insanlı görev iptal edildi! NASA Artemis 1'i erteledi!

NASA önderliğinde planlanan ve bugün Apollo'nun son insanlı görevi Artemis 1, yaşanan kritik bir hidrojen sızıntısı nedeniyle ertelendi.

Son insanlı görev iptal edildi! NASA Artemis 1'i erteledi!

NASA önderliğinde planlanan ve bugün Apollo'nun son insanlı görevi Artemis 1, yaşanan kritik bir hidrojen sızıntısı nedeniyle ertelendi. Artemis 1, bugün Türkiye saatiyle 13:00 - 14:00 saatleri arasında fırlatılmayı planlıyordu. Ay yüzeyine daha önce yapılmış olan inişlerin neredeyse tamamı ekvator bölgesine yapılmıştı. Artemis 1'in farkı ise Ay'ın Güney Kutuplarında bir bölgeye iniş yapması ve bu uçuşun insanlı olmasıydı. 

Artemis 1'in Ay yüzeyine inişi ertelendi!

Türkiye saatliyle sabah 7'de planlar dahilinde yakıt yüklemesi başlanan Artemis 1'in 4 ana motorundan üçüncüsünde bir hidrojen sızıntısı fark edildi. Öncelikli olarak kısa ertelemeler yapıldığı belirlendi ve konu üzerinde NASA yetkilileri acil toplantıya başladı. 

Bu sırada hava muhalefeti nedeniyle yeniden bir kısa erteleme alan Artemis 1, hava muhalefeti sorununu kısa süre içinde aşacağını bunun uçuşa engel olmayacağının bildirimini yaptı. 

Artemis 1 neden uçuşa başlayamadan ertelendi?

Artemis 1 fırlatması ertelendi... gerekçe olarak Türkiye saati ile 07:00'da başlayan yakıt dolumu esnasında dört ana motordan üçüncüsünde oluşan hidrojen sızıntısı. İnsanlı uçuşun henüz ne zamana ertelendiği resmi olarak belli olmasa bile bu uçuşun bugün yapılmayacağı NASA tarafından resmi olarak dile getirildi. NASA yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ilk resmi yedek fırlatma tarihinin 2 Eylül 2022 Cuma olduğu belirtildi. Türkiye saatli ile 13:00 olması beklenen yedek fırlatma tarihi henüz resmi ağızdan onaylanmadı.

Eğer her şey sorunsuz gitseydi bugün başlaması planlanan fırlatma 2 saat önce gerçekleşmiş olacak ve uzay aracı dünya yörüngesinden şimdilerde çıkmış olacaktı.