Son gelen zamlarla beraber faturalar iyice kabardı!

Üst Üste gelen zamlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. 2022 yılının başında tüm faturalarının toplamına 1000 lira ödeyen vatandaşlar, bu kış yalnızca doğal gaza 1000 lira ödeyecek.

Son gelen zamlarla beraber faturalar iyice kabardı!

Ağustos ayının bitmesiyle beraber son gelen zamlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Elektrik ve doğal gaz zamları ile beraber son 1 yılda vatandaşın yüzde 180'i, sanayici yüzde 430 seviyesini aşan enerji zamlarına maruz kaldı.

Son gelen zamla beraber dört kişilik bir ailenin elektrik faturası 346,90 liradan 416,3 liraya yükseldi. Böylelikle bir önceki aya kıyasla 69,4 lira seviyesinde artarken, bu yılın başına kıyasla da 196,6 lira birden artış gösterdi.

İstanbul'da yaşayan dört kişilik bir ailenin ise ortalama doğal gaz faturası eylül ayından itibaren 436 liraya yükseldi.

fatura

Kış aylarına faturalar 1000 liraya çıkacak

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, önümüzdeki kış yalnızca doğal gaz faturasının aylık 1000 liraya çıkacağını belirtti.

EPDK ve BOTAŞ, bugünden sonra geçerli olacak konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 seviyesinde zam yaparken, konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 20,4 seviyesinde, sanayide kullanılan doğal gaza ise yüzde 50,8 seviyesinde zam yaptığını açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın yaptığı değerlendirmede, İstanbul'da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık tüm fatura ödeme tutarı bu yılın başından 997,6 lirayken, bu tutar Ankara'da yaşayan bir aile için ise 1025 liraya ulaşmıştı.

Son gelen zamlarla beraber eylül ayından itibaren yalnızca elektrik ve doğal gaz faturası 850 lirayı aşacak.

zam

Zamlar yüzde 1000 seviyesini aştı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, yıl içerisindeki doğal gaz zamları konutlar için yüzde 119,5 seviyesini aştığını belirtti.

Bu oran birinci kademe küçük işletmelerde yüzde 219,2 seviyesindeyken, ikinci kademe büyük işletmelerde yüzde 51,5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273,6 seviyesinde.

Oğuz Türkyılmaz, 'Yapılan zamların kur krizinin başladığı 2018’e göre kıyasladığımızda, son 4 yılda konutta kullanılan doğalgazın yüzde 313, birinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın yüzde 620.5, ikinci kademe işyerinde kullanılan doğalgazın ise yüzde 1071,5 zamlandı' sözlerine yer verdi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Enerji maliyetleri, tarifeler üzerinden vatandaşa yükleniyor. Sanayideki zam da dikkat çekici. Bu, sanayicinin ürettiği her türlü malın yine zamlanacağının işareti. Bu yüzden vatandaş sadece enerji zamlarıyla değil, diğer zamlarla da mağdur olacak” ifadelerine yer verdi.

Son olarak Sakarya, “2020 Mart’ta 600 TL, 2021 sonunda 2 bin TL olan megavat saat başına bu fiyat, bugün 4 bin 800 TL’ye çıktı. Yani 2020’ye göre 8 kat, 2021 sonu-2022 başına göre 2.4 kat artmış oldu.

Dolayısıyla bu fiyat tekliflerinde makasın açılması, üretim şirketlerinin teklif ettikleri toptan satış fiyatlarının bu rakamlara göre teklif vermesine, bu da faturalara yansıyan üretim maliyetlerinin artmasına yol açacak. Dolayısıyla bu gelişme de yeni zam haberleri olarak karşımıza çıkacaktır. Bu iş artık gerçekten çığrından çıktı.” açıklamasında bulundu.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler