Son Dakika: Kıdem tazminatı sistemi değişti! Maaşı gecikene tazminat!

Milyonlarca çalışan, emekli ve öğrenciyi doğrudan etkileyen yeni tazminat ve ödenek sistemi resmen yürürlüğe girdi.

Son Dakika: Kıdem tazminatı sistemi değişti! Maaşı gecikene tazminat!

Kıdem tazminatı ve neredeyse tüm ödemelere yeni düzenleme getirildi. İş Kanunu'nda ciddi değişikliklerin onaylandığı yasa resmen uygulamaya geçildi. Yeni İş Kanuna göre geciken ödemeler, maaş ve ücret ödemelerinin sonunda çalışana kıdem tazminatı alıp ayrılma şansı tanınıyor. Emekli, dul ve yetim aylıklarının tamamında ödeme tarihlerinde değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemelerin açıklandığı bugünde alınan karar ise şöyle. Yapılacak olan ödemelerin günü hafta sonu ya da resmi tatile denk gelirse dahi zamanında ödeme gerçekleştirilecek.

Zamlı ödemelerin alınmaya başlayacağı tarih ise memurlar için 15 Ocak, SSK emeklileri için 17-26 Ocak, Bağ-Kur emeklileri içinse 25-28 Ocak olarak belirlendi. Emekli maaşlarındaki taban sınır 2500 TL olarak belirlenirken, ölen bir yakınının maaşını alan kişilerle ilgilide maaşın hisse başına getirisi yüzde 66 oranında artış gösterecek. 

Yeni İş Kanunu'nda yer alan bilgilere göre ödemesini alamayan işçi alacaklarını en yüksek faiz oranı ile temin edebilecek. Bu kanun sadece maaş ödemesi için değil, fazla mesai, genel tatil, yıllık izin ve kıdem tazminatı içinde geçerlilik sürecek.

* En düşük emekli maaşından kimler faydalanacak?

Yeni gelen düzenleme ile birlikte en düşük emekli maaşı 2500 TL seviyesine kadar yükselmiş durumda. Bu 2500 TL, zamlı tutarlardan SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiriyor. Aynı zamanda ölmüş yakınının sigortasını kullanan ve maaşını alanları da doğrudan ilgilendiriyor. 

Örneğin 2500 TL olan taban aylık seviyesi, ölmüş kişinin eşi ve çocukları arasında hisseler şeklinde dağıtılıyor. Eşi ve 1 kız çocuklu baba için belirlenen miktar kaba taslak yüzde 75'e yüzde 25. Elde edilmiş haklarda oransal bir sorun olmamasına karşılık kişiler hisseleri oranında zamlı şekilde paralarını almaya devam edecekler. 

* Yüzde 2.5 ek zamdan memur emeklisi faydalanıyor mu?

Memur emeklisi, aktif memurluk görevini devam ettirenler gibi ekstra yüzde 2.5 iyileştirme alacak mı sorusunun cevabı ise evet! Alacaklar. Böylelikle memur emeklisinin toplamda alacağı zam yüzde 30'u geçmiş durumda.

* Zamlı maaşlar ne zaman hesabıma geçer?

Zamlı maaşların ne zaman hesabına geçeceğini soran milyonlarca soru var. 2021 yılının sonunda karar verilen maaş zammı kararı 2021 yılının Ocak ayında verilecek zamla birle ödenmeye başlayacak. 15 Ocak'ta alacak. SSK emeklilerine zamlı maaşları 17-26 Ocak tarihleri arasında, Bağ-Kur emeklilerine de 25-28 Ocak tarihleri arasında ödenecek.

* Ücretini alamayan personel sözleşme fesih edebilir!

Ödeme günlerinde maaşını tahsil edemeyen çalışanlar 20 gün içerisinde ödemesini alamaması sonucunda çalışmaya devam etmek zorunda olma hükümlülüğü üzerinden kalkmış oluyor. Ödeme alamayan çalışanın iş bırakması artık grev olarak görülmeyecek. Ödeme alamayan çalışanların iş bırakması kaynaklı iş akitleri çalışma bıraktıkları için fesih edilemez. Kişinin yerine bir personel alınamaz. Aynı şekilde gününde ödenmeyen ücretler için ödeme yapılmadığı gün başına en yüksek faizden tarife uygulanır.

Etiketler