Son Dakika: Bakan Koca Karantina Süresinde Güncellemeyi Açıkladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın hemen arından yaptığı açıklamalar ile pozitif vakaların yeni karantina süresini açıkladı.

Son Dakika: Bakan Koca Karantina Süresinde Güncellemeyi Açıkladı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın hemen ardından tüm Türkiye'ye yazılı şekilde açıklamalarda bulundu. 

Açıklamada birçok başlık dikkat çekerken en dikkat çekeni ''Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlendi'' ibaresinin yer alması çok dikkat çekti. 

Yaptığı açıklamalarda Koronavirüsün bir varyantı olan Omicron varyantının istenmeyen seviyelere yükseldiğini ve artık endişeye sebep olduğundan bahseden Koca yazılı açıklamasının devamında yurttaşların uyması gereken tedbirleri hemen her gün olduğu gibi yeniledi. 

Okullarda Yüz Yüze Eğitim Devam!

''Ülkedeki tüm müesseseler kapanmadan okullar kapanmayacaktır.''  Bu cümleleri kurduktan de tekrar yenileyen Bakan Koca tedbirlerin harfiyen uygulanarak eğitime devam edileceğini açıkladı. 

Bilim Kurulunun Toplantısı Sonrasında Alınan Kararlar

1- Omicron varyantı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi varlıklar göstermiş olduğu söylenilen ilk maddede vakaların büyük bir çoğunluğunun İstanbul'da olduğunu fakat rakamların henüz hastanelere yansımadığı söylendi. Omicron varyantının diğer varyantlarla karşılaştırıldığında daha az hasta ettiğini söyleyebilmek için yeterli veri olmamakla beraber mevcut işaretlerin henüz ciddi bir endişeye sebep olmadığı da ilk madde içinde yer buldu.

2- Karantina Süresi Artık 7 Gün

Karantina sürecine girmiş yurttaşların karantina süreçlerinin ilk 7 günü kesinlikle olduktan sonra 7. gün bitiminde hafif veyahut hiç semptom göstermeyen vakaların karantina süreçleri sona ereceği yeni gelen kuralların arasında. 

Pozitif vakaların 5. gün test yaptırmaları ve sonucun negatif çıkması durumunda karantinaları son bulacağı ayrıca temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmayacağı yeni kurallardan biri olarak listede yer buldu.

3- Sosyal Mesafeye Dikkat Edilmeli

Yeni geçilen sistem ile birlikte kişisel tedbirlerin önemi çok daha fazla artış göstermiş ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı, kapalı ve havalandırma konusunda yetersiz ortamlarda uzun vakitler geçirilmesine şiddetle karşı çıkılacağı açıklandı.

4- Aşı Olmuş Kişiler Hastalığı Daha Hafif Atlatıyor

Hatırlatma dozunun öneminin her zamankinden daha fazla arttığını söyleyen kurul, aşı programlarına uyulması konusunda şiddetle tavsiye ediyor. Hatırlatma dozunu olmuş vatandaşların hastalığa yakalansa bile çok daha hafif atlattığını açıklayan kurul virüse karşı en etkili korunma yönteminin aşı olduğunu açıkladı.

5- Vakaların Kolay Bulaştığı Ortamlar Açıklandı

* Kalabalık toplantılar
* Ev içi kalabalık ve uzun süreli ziyaretler
* Havalandırması sınırlı olan eğlence mekanları
* Restoran ve kafelerde maskesiz geçen vakitler.

6- Okullarda Yüz Yüze Eğitime Devam!

Devlet kurumlarının hepsi kapanana kadar, okulların da kapanmayacağını dile getiren kurul, okullarda maske kullanımını  ve sınıfların havalandırılması kurallarını yineledi. Okullarda hijyen eğitimlerine de ağırlık verileceği açıklandı.

Etiketler