Son Dakika: ABD enflasyonu belli oldu!

Altın fiyatları ve tüm dünya ekonomisini derinden etkileyecek olan ABD enflasyon verisi açıklandı. ABD'de 2021 yılının enflasyonu yüzde 7! Bu seviyeye en son 1982 yılında görülmüştü.

Son Dakika: ABD enflasyonu belli oldu!

Abd'de tüketiciye yansıyan fiyatlar yıllık bazdan yüzde 7'ye kadar yükseliş gösterdi. Bu seviye en son 1982 yılında görülmüş ve ABD bu dönemde tarihinin en sert ekonomik politikarlarını uyguladığı dönemdeki seviyeye geldi.

ABD Çalışma Bakanlığı kaynaklı gerçekleştirilen açıklamada, Aralık 2021 döneminde tüketici fiyatları bir önceki aya nazaran yüzde 0,5 daha artış gösterdi. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,4 olduğunu hatırlarsak piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış gözlemlendi.

Piyasanın yıllık verilerinin açıklanacağı bugünde analistler yüzde 7 açıklamasını ise hiç beklemiyordu desek yanlış olmaz. Enflasyon beklentisi yüzde 7 altında beklenti olması neredeyse fikir birliğindeydi. Enflasyon verilerinin yüzde 7 seviyesine çıkmasının ardından ekonomistler geçmiş dönemlerle kıyasladığı zaman en son yüzde 7 enflasyon rakamını gördüklerinde takvim yapraklarının Haziran 1982 olduğunu dile getiriyorlar.

Çekirdek Enflasyon Yüzde 5.5 Artış Gösterdi

 ABD'de çekirdek enflasyon verileri de gelmeye başlamış durumda. Piyasa beklentisi sırasıyla aylık 0.5 ve yıllık 5.4 idi. Açıklanan çekirdek enflasyon rakamı ise aylık 0.6 yıllık ise 5.5 seviyesinde açıklandı. Çekirdek enflasyonun geçmişine bakan analistler ise son 31 yılın tarihi zirvesinin görüldüğünü bildirdi.

FED Faiz Kararı 

FED Başkanı Powell, verilerin açıklanmasının hemen öncesinde mikrofon karşısına geçerek yüksek enflasyonun ekonomik toparlanma içerisinde bulunulan bu dönemde sürdürülemez olduğunu dile getirdi. Powell, konuşmasına devam ederken şayet enflasyon rakamları beklediğimizden uzun sürerse FED olarak faiz artırımını daha net düşünmemiz gerekeceğini söylemeliyim dedi.

Enflasyon verileri ile birlikte enerji ve gıda fiyatlarında da artış gözlemleniyor. ABD'de enerji fiyatları son ayda yüzde 0.4 zamlanırken yıllık bazda incelendiğinde yüzde 30'a merdiven dayamış durumda. Gıda fiyatlarında yaşanan artık aylık yüzde 0.5 ile sınırlı kalırken yıllık bazda yüzde 6.3 artış gösterdi. Aslında yıl sonuna kadar beklentileri karşılayarak gelen enflasyon rakamları 2021 Kasım döneminde bozulmaya başlamış ve enflasyon rakamları bu dönemde hızlıca yükselmeye başlayıp şuan ki şekline bürünmüştü.

Etiketler
Fed