Sinirli ot nedir? Sinirli ot nasıl kullanılır?

Sinirli ot çok farklı alanlarda kullanılan şifalı bitkilerden biridir ve halk arasında muazzam tesirlerinden ötürü "ölümsüzlük otu" adını almaktadır.

Sinirli ot nedir? Sinirli ot nasıl kullanılır?

Üniversitelerde hakkında pek çok araştırma yapılan ölümsüzlük otu zengin içeriğe sahiptir. Ancak bu şifalı bitkinin tüketilmesi sırasında dikkatli olunmalıdır.

Bu yazımızda ölümsüzlük otu hakkında en sık sorulan 7 soruya yanıt vererek okurlarımızı aydınlatmaya çalışacağız. İşte ölümsüzlük otu hakkında bilinmesi gereken her şey

Sinirli Ot Latince ve Diğer İsimleri Nelerdir?

Ölümsüzlük otu Anadolu'da ateş yaprağı veya ölümsüzlük otu isimleri ile tanınır. Bitkinin ayrıca sinirli yaprak ve bağa yaprağı gibi adları da vardır.

Sinirli otunun adı bilimsel kaynaklarda Plantago Lancelata olarak geçmektedir.

Sinirli Ot Nasıl Bir bitkidir?

Koyu yeşil tonda yaprakları olan bir bitkidir. 5 santimden 1 metreye kadar farklı boylarda olabilir. Geniş yapraklı ölümsüzlük otu ve dar yapraklı sinirli ot olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

Sinirli ot nedir

Sinirli otunun içeriğinde neler var?

Sinirli ot, pek çok ilaçtan bile daha zengin bir içeriğe sahiptir. Sinirli otun içeriğinde bulunan bileşenler şöyle sıralanabilir:

  • A, C vitaminleri
  • Demir
  • Aucubin
  • Globularin
  • Fosforik asit
  • Chlorogenasit
  • Labenzim
  • Neochlorgenasit
  • Luteolin
  • Apigenin
  • Silikasit
  • Saponin

Sinirli otun içeriğinde aynı zamanında uçucu yağlar ile proteinler de bulunmaktadır.

Sinirli Ot Nerelerde Yetişir?

Çok kolay biçimde yetişme imkanı bulur. Bu özelliği sayesinde ülkemizin bütün bölgelerinde sinirli oto rastlamak mümkündür.

Doğal ortam içinde kolayca bulunabilen ölümsüzlük otu son zamanlarda seralarda da üretilmeye başlanmıştır. Büyük şehirlerde oturan bazı kadınlar ise bu şifalı bitkiye istedikleri zaman kolayca ulaşabilmek adına evde vazo içinde yetiştirme yoluna gitmektedir.

Sinirli Ot Nasıl Kullanılır? Sinirli Ot Çayı Var Mı?

Ölümsüzlük otu farklı kullanım alanlarına sahip olsa da daha çok çay biçiminde tüketilmektedir.

  • Sinirli otun en yaygın kullanım biçimleri ise şunlardır:
  • Sinirli ot çayı
  • Sinirli ot kremi (lapa biçiminde)
  • Sinirli ot pekmezi
  • Dondurma katılaştırmada
  • Kozmetik ürünlerinde

Sinirli ot neye iyi gelir

Sinirli Otun Faydaları Nelerdir? Sinirli Ot Neye İyi Gelir?

Ölümsüzlük otu tarihte doğal antibiyotik olarak kullanılmıştır. Enfeksiyonun giderilmesinde bu bitkiye başvurulmuştur. Ayrıca bazı ülkelerde verem tedavisinde sinirli ottan faydalanılmıştır. Bu etkili şifalı bitkinin faydalı olduğu diğer alanlar ise kısaca şöyle ifade edilebilir:

1-Sinirli Ot-İltihap Temizleyici

Vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Ödem attırıcı özelliği bulunur. Bedeni zararlı maddelerden arındırır, kanı temizler ve vücuttaki tüm iltihabın kurmasını sağlar.

2- Sinirli Ot Akciğer-Öksürük ve Kış hastalıkları

Öksürük nöbeti olan kişilerin kısa sürede bu sorundan kurtulmasını sağlar. Solunum yolunu temizleyerek boğazda ve göğüste rahatlamaya yardımcı olur. Kış hastalıklarının tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.

3-Sinüzit

Sinüzit sorunun ortadan kalkmasında başvurulan bir doğal şifa kaynağıdır. Sinüzit ağrılarının yok olmasında etkili olduğu ifade edilir.

4-Açık Yaraların İyileşmesi

Vücuttaki yaraların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Yaralanma vakalarından sonra açık yaraların kısa sürede kapanmasını temin eder. Bu yaralar iyileştikten sonra izlerinin kalmamasını da sağlar.

5-Uyku Problemlerinin Giderilmesi

Uykuya dalma problemi yaşayan veya uykusunda sık sık uyanan kişiler tarafından düzenli tüketildiğinde bu sorunların ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

6-Ayak Mantarı

Ayak mantarı şikâyeti olanlar ölümsüzlük otu sayesinde bu sorundan kurtulabilmektedir. Ayak mantarı tedavisi için sinirli ota başvurulduğunda kremin taze olarak yapılması büyük önem taşır.

7-Doğal Afrodizyak Özelliği

Özellikle kadınlarda cinsel performansı arttırdığı yönünde bulgular elde edilmiştir. Cinsel istek arttırıcı özelliği vardır. Erkeklerde ise sperm artırıcı özelliği vardır.

8-Sindirimi Düzenleme

Bağırsaklardaki parazitleri öldürür. Böylece sindirim sisteminin çalışma fonksiyonlarını düzenler. Karın şişkinliği ve gaz oluşumuna iyi geldiği söylenir. Kabızlık probleminin giderilmesinde de faydalıdır.

9-Baş Ağrısı

Baş ağrısı sorunu ile uğraşan kişilerin sıkça başvurduğu bir şifalı bitkidir. Ancak bilinmelidir ki baş ağrıları tek başına bir anlam ifade etmez. Zira baş ağrıları başka sağlık sorunlarının belirtisi kabul edilir. Bu nedenle baş ağrısı ile mücadele eden kişilerin asıl sorunu tespit etmek için doktora müracaat etmeleri faydalı olacaktır.

10-Cilt Sağlığı

Sivilce izleri ile güneş lekelerinin ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Ayrıca yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan kırışıklıkların azalmasını temin etmektedir.

11-Ağrılı Adet Dönemi

Adet dönemleri sıkıntılı geçen kadınların bu süreci daha rahat geçirmelerini sağlamaktadır.

12-Zihin Yapısı Üzerindeki Etkileri

Unutkanlığı önler ve hafızayı güçlendirir. Dikkat eksikliğinin önüne geçer. Bunama sorununa karşı başvurulan doğal bir gıdadır.

13-Diş Ağrısı

Diş ağrısına iyi geldiği belirtilmektedir. Pek çok ülkede diş ağrısını hafifletmek için ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.

14-İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesinde faydalı sonuçlar vermektedir.

15-Ruh Sağlığı

Başta stres ve depresyon olmak üzere tüm psikolojik rahatsızlıklarda olumlu etkileri vardır. Kişinin özgüvenli hareket etmesini sağlar ve psikolojik sorunların kısa sürede ortadan kalkmasını temin eder.

16-Guatr Tedavisi

Ölümsüzlük otu guatr hastalığı olanların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Guatrın küçülmesini sağladığı belirtilmiştir. Ancak birbirinden farklı guatr türlerinin olduğunu bilerek hareket etmek gerekir. Çünkü bazı guatr hastalıkları ameliyatı zorunlu kılmaktadır.

İfade edilen bu özelliklerin yanı sıra ölümsüzlük otu kişinin kendisini zinde hissetmesini sağlamaktadır. Ağır işlerde çalışan kişiler ile yeteri kadar dinlenmeye fırsat bulamayanlar bu şifalı bitki sayesinde aktif yaşamlarını sürdürmektedir.

17-Sinirli Ot Zayıflatır Mı?

Tek başına zayıflama kürü olarak kullanılmasa da diyet yapan kişilere yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı düzenlemesi sayesinde zayıflama çabasına giren kişilerin sağlıklı biçimde kilo vermesini sağlamaktadır.

Sinirli ot faydaları

Sinirli Otunun Zararları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bütün şifalı bitkilerde olduğu gibi sinirli otun da sadece belli dozlarda tüketilmesi gerekmektedir. Aşırı dozda sinirli ot tüketmek ciddi sorunlara yol açabilir.

Ölümsüzlük otu tedavi edilmek istenen rahatsızlığın türüne bağlı olarak bazen çay biçiminde tüketilirken bazen de lapası yapılarak krem görevinde kullanılır. Hangi hastalığın tedavisi için nasıl kullanılacağı mutlaka uzmanlara danışılmalıdır.

Hamile kadınlar, emziren anneler, küçük çocuklar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, epilepsi hastaları ile kanser tedavisi gören kişiler ise sinirli ottan uzak durmalıdır.

Ölümsüzlük otu ile şifa bulmayı deneyecek kişilerin bu bitkiyi sadece güvenilir yerlerden temin etmesi ve bitkiyi kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması büyük önem arz etmektedir.