Satoshi ne demek? Satoshi Nakamoto kimdir?

Bir Satoshi (halk dilinde "Sat"), bir Bitcoin'in en küçük alt birimidir. 1 BTC, 100 milyon satoshi'ye eşittir.

Satoshi ne demek? Satoshi Nakamoto kimdir?

Satoshi Nakamoto kimdir?

Efsanevi Bitcoin mucidi, kripto dünyasının en gizemli insanlarından biridir. Bunun gerçekten bir birey olduğu bile kesin değil. Tüm kripto para birimlerinin anasının arkasında kimin olduğuna dair hipotezler de bir kolektifi dışlamaz. Amerikan gizli servisi CIA bile Bitcoin'in yaratıcısı olarak işlem gördü. Kesin olan bir şey var: "Bitcoin : Eşler Arası Bir Elektronik Nakit Sistemi" başlıklı parlak teknik inceleme, yeni bir ödeme sisteminin yaratılmasının çok ötesine geçen dünya meseleleri üzerinde bir etkiye sahiptir. 

Her şeyden önce: Satoshi'nin kendisi dışında hiç kimse, takma adın arkasında kimin veya neyin saklandığını kesin olarak söyleyemez. Kesin olan bir şey var: Ekim 2008'de, " Bitcoin : Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi" adlı beyaz kağıt, Bitcoin ve blok zincirinin işlevselliğini ilk kez açıkladı.  

Ocak 2009'da vakti gelmişti: “ Bitcoin ” kavramı onun bulundu gerçekliğe yol Genesis blok oluşturulmuş ve ilk Bitcoins mayınlı şekilde elde edildi. Bitcoin'in ilk günlerinden itibaren yapılan işlemlere bakarsanız, ağın hash gücünün çoğunluğunu tek bir kişi/kuruluşun sağladığını görebilirsiniz. Bu aynı zamanda tek bir kişinin blok ödülleri şeklinde bir sürü bitcoin kazandığı anlamına gelir. 

Satoshi ne demek? Satoshi Nakamoto kimdir? - Resim : 1

Satoshi Nakamoto'nun kaderi 

3 Ocak 2009 (“Genesis” günü) ile 25 Ocak 2010 (36288 numaralı blok) arasında, yüzde 63'ü hiç harcanmamış toplam 1.814.400 BTC “çıkarıldı”. Bunların aynı varlığa ait olduğu ve büyük olasılıkla Satoshi Nakomoto olduğu varsayıldı. 

Bu iddianın arkasındaki mantık,  2009'daki  hash oranının saniyede yaklaşık yedi milyon hash gibi düşük bir seviyede olmasıydı, bu da tek bir madencinin yüksek hakimiyeti ile ilişkilendirilebilirdi. Bu varlığın net değerinin uzun süredir yaklaşık bir milyon Bitcoin olduğu tahmin ediliyor. Mevcut tahminler  biraz daha düşük olsa bile - 600.000 ila 700.000 BTC arasında bu baskın madenci her kimse, bugün erkek, kadın veya kolektif. 

2011'den beri radyo sessizliği 

2011'den beri Nakomoto'dan duyulan en gürültülü şey, kimliğiyle ilgili söylentilerdir. Nakomoto 2008 ve 2010 ve en önemli forumu oluşturduk arasındaki diğer geliştiricilerle yakın temas halinde iken Bitcoin- ilgili tartışmalar bu amaçla bitcointalk.org ile bir istisna dışında, 2011 yılından bu yana, Genesis Blokları yaratıcısı sessiz hale geldi.  

Bu, Nakamoto'nun vefat etmiş olabileceği spekülasyonlarını ateşledi. Özellikle de sözde adresindeki madeni paralar hala hareket etmediği için. Bazıları, Satoshi'nin Bitcoin projesini dünyaya saldıktan sonra tamamladığına inanıyor . Ağın kaderini topluluğun ellerine bırakır ve işlerin yoluna girmesine izin verir. 

Bu tezin adı "İyi Satoshi"dir. Soylu mucit, kendisinden daha büyük bir şey yarattı ve sonra onu özverili bir şekilde diğer insanlara miras bıraktı. 

Diğerleri daha az gösterişli bir Nakamoto hakkında spekülasyon yapıyor. "Kötü Satoshi" hipotezi, Bitcoin mucidinin a) paranın bir kısmını çekip kendini rahat ettirdiğini veya b) tüm zamanların en büyük HODLER'ı olduğunu ve sadece Bitcoin Network'ten maksimum kâr elde etmeyi beklediğini varsayar. 

Adaylar

Canlı ya da ölü, fedakar ya da bencil: Bitcoin yaratıcısının kimliği hakkında dolaşan çeşitli söylentiler var; bazıları daha iyi, diğerleri daha zayıf bir olgusal temele sahip.  

Her şeyden önce, zayıf kanıtlara sahip spekülasyonlar. İlk aday: Elon Musk. SpaceX şirketi ile insanlığı Mars'a taşıyan tek teknoloji vizyoneri için, yeryüzündeyken Hyperloop ve elektrikli arabalarla insanların ve malların hareketinde devrim yaratıyor. Diğerleri için Musk, her şeyden önce yarım kalmış konseptleri modaya uygun isimlerle sağlamayı başaran bir pazarlama dehasıdır. Bitcoin ortamında da durum böyledir. Çünkü Bitcoin'in icadının arkasında onun olduğu söylentisi burada ortaya çıktı. 

"Faketoshi" Craig Wright 

Bazıları söylentilere tepki vermek zorunda, bazıları ise onları kendileri yaratıyor. Bitcoin yaratıcısının tahtının bir sonraki yarışmacısı Craig Wright için durum böyle. Örneğin, nChain'in baş geliştiricisinin kendisi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti. Ancak, henüz bunun kriptografik kanıtını sağlayamadı. Örneğin, basın temsilcilerine ve Bitcoin  geliştiricilerine yaptığı bir sunum sırasında, Satoshi Nakamoto olduğu varsayılan özel anahtarlarla mesajlar imzaladı. Ait olmalıdır; ancak çok geçmeden, diğerlerinin yanı sıra, mevcut geliştiricilerden biri olan Gavin Andresen'den gösterinin geçerliliği hakkında şüpheler ortaya çıktı. Bu poz verilebilir ve tanıklar burnundan yönlendirilebilirdi. Bu, Craig Wright'ın Nakomoto'ya atfedilen adreslerden madeni paraları hareket ettiremediği gerçeğiyle destekleniyor. 

Şu anki genel fikir birliği, Wright'ın "I bims Satoshi " kampanyasıyla yalnızca medya erişimini ve önemli Bitcoin konferanslarına davet edilme şansını artırmak istediği yönünde. Bunun yerine, topluluktan şüpheli bir reklam etkisi ile farklı bir marka aldı: Craig Wright "Faketoshi" oldu. 

Nick Szabo - akıllı sözleşmenin mucidi 

 Nick Szabo da olası bir Satoshi olarak çok popüler. Amerikalı programcı ve kriptograf , 1998'de Bitcoin teknik incelemesindeki fikirlerin çoğunu öngören “Bit Gold” adlı bir beyaz kağıt yazdı: Diğer şeylerin yanı sıra, dijital para birimlerinin çifte harcama sorununu çözmek için kriptografinin kullanılması. Ayrıca, şu anda birçok kripto platformunun (her şeyden önce Ethereum) tanımlayıcı özelliklerinden biri olan bir işlev olan akıllı sözleşmeler kavramını yarattı. 

Bu paralellikler nedeniyle, Satoshi'nin kimliği hakkında spekülasyon zamanı geldiğinde Szabo adının sürekli gündeme gelmesi şaşırtıcı değil. Szabo'nun 2008 yazında kendi blogunda Bit Gold fikrini canlandırdığı da bir gerçek. İş projesinin canlı versiyonunu programlamaya geldiğinde, ilgilenen destekçilere sordu: “Birini kodlamama yardım etmek isteyen var mı?”. Kısa bir süre sonra Bitcoin ortaya çıktığında, Szabo blog girişini geriye dönük olarak yeniden tarihlendirdi. 

Ek olarak, Nick Szabo'nun yazı stilinin analizleri, Bit Gold Paper ile Satoshi'nin Bitcoin White Paper'ı arasında şaşırtıcı stilistik paralellikler olduğunu göstermiştir  . Nick Szabo, Satoshi Nakamoto'nun arkasına saklanan kişinin kendisi olduğunu birkaç kez yalanladı. Bu yüzden, 2011'de, Bitcoin hala ilerlemek için mücadele ederken şunları yazdı : 

“Ben, Dai ve Hal Finney gibi, bu fikirden önemli bir ilerleme kaydetmek isteyecek kadar […] keyif alan tanıdığım tek insanlardı. Nakamoto'nun kendisi hariç (bunun Finney veya Dai olmadığını varsayarsak). 

Hal Finney: En başından beri bir adam 

Szabo, bir başka potansiyel Nakamoto'yu Hal Finney olarak adlandırıyor. Onun için de güçlü kanıtlar var ama Finney ve Nakamoto'nun tek ve aynı kişi olduğuna dair hiçbir kanıt yok. 

Gerçek şu ki: Hal Finney, Nakamoto'nun yanı sıra Bitcoin protokolüne aktif olarak katılan ilk programcıydı. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, Finney ve Nakamoto arasındaki, ikisinin Bitcoin protokolünün programlama sorunlarını tartıştığı ve bunları ortadan kaldırmak için birlikte çalıştığı e-posta trafiğinden alıntılarla gösterilmiştir . 

Buna ek olarak, Finney edildi ilgilenen içinde şifrelemenin çok önce Bitcoin doğdu ve doksanlı o "Cypherpunks", bir posta listesine bir parçası olduklarını kripto tutkunlarını bir parçası oldu. Bugün Wikileaks'in kurucusu Julian Assange gibi tanınmış isimler de olaya dahil oldu. Nick Szabo da oradaydı. Ayrıca orada: Satoshi Nakamoto. Aslında, Bitcoin White Paper ilk olarak Cypherpunks posta listesinde yayınlandı. 

Finney ve Nakamoto'nun aynı kişi olduğunu düşündüren bazı şaşırtıcı durumlar var. En dikkat çekici olanı: Finney'nin evinden sadece birkaç blok ötede Dorian Prentice Satoshi Nakamoto adında belirli bir programcı yaşıyordu. Doğum adı: Satoshi Nakamoto. 

Dorian Nakamoto 

Şimdi "Satoshi Nakamoto" adı, Almanya'daki Hans Müller ile karşılaştırılabilir bir "ortak isim". Ancak sadece isim komşusu Dorian'ın Bitcoin'in yaratılmasına olası bir katılımını önermekle kalmıyor: Nakomoto, askeri sektördeki çeşitli gizli projelerde fizikçi olarak çalıştı. 1990'larda işini iki kez kaybettikten sonra, Nakamoto'nun özgürlükçü bir duruş benimsediği ve “düzen”e muhalif olduğu söyleniyor. 2008 küresel mali krizinin Bitcoin'in ortaya çıkmasında belirleyici bir faktör olduğu söyleniyor. 

Bir Newsweek muhabiri Dorian Nakamoto'ya Bitcoin hakkında yaklaştığında, Nakamoto, söylentileri boğmaktan ziyade körükleyen esrarengiz bir yanıt verdi. "Artık buna dahil değilim ve bunu tartışamam". Dorian daha sonra muhabirin sorusunu yanlış anladığını belirtti. Bu yüzden onu önceki askeri projeleri hakkında sorguladığını düşündü. 

Neden o?

Dorian Nakamoto şimdi Bitcoin'in mucidi olduğunu kesin olarak reddediyor. Aslında, kişi ona inanmaya meyillidir. Bitcoin'in arkasında kim varsa, beklenen sonuçlar göz önüne alındığında, white paper'ın gerçekten gerçek bir adla yayınlanmış olma olasılığı çok düşük.Alüminyum bir şapka olmadan bile, yıkıcı teknolojinin birçok merkezi aktörün başına bela olduğu varsayılabilir. Nakamoto'nun Bitcoin servetiyle ilgili söylentiler bir parça bile gerçek içeriyorsa, kendinizi sahibi olarak ifşa etmek de pervasızlık olur - kripto suçları artık nadir değildir. 

Dorian Nakamoto ayrıca ailesinin, özellikle de annesinin, Newsweek makalesinden kaynaklanan medya saldırısından çok zarar gördüğünden şikayet etti. Dorian da bunun için biraz suçlu. Geçmişe bakıldığında, LA Times'a Newsweek'in talebine yalnızca kendisine ücretsiz öğle yemeği teklif ettikleri için yanıt verdiğini söyledi. 

Satoshi Nakamoto'ya ihtiyacınız var mı? 

Gördüğünüz gibi: İkincil kanıtlar, ilginç tesadüfler ve talihsiz yanlış anlamalar var - ancak Bitcoin mucidinin kimliğine dair kesin bir kanıt yok. Muhtemelen Cypherpunks'ın ortak bir çabasıydı. Ancak son, kriptografik kanıta kadar, tabloid spekülasyonlarıyla yetinmek gerekir.  

Bununla birlikte, Bitcoin ve Co için Satoshi'nin gerçekte kim olduğunu bilmenin bile önemli olup olmadığı sorusu ortaya çıkıyor  . Ya da öyleydi. Ne yazık ki, Hal Finney çoktan vefat etti.  

Hepimiz biraz satoshi değil miyiz?

Bu yüzden boşuna spekülasyon yapmak yerine, tüm bunların hangi amaca hizmet etmesi gerektiği sorulabilir. Bitcoin mucidinin kimliğine olan ilgi ne kadar insani olursa olsun, ortaya çıkarsa ademi merkeziyetçilik inancına kesinlikle zarar verir. Nakamoto'nun kimliğinin gizli kalması muhtemelen daha iyidir. Böylece Bitcoin ağındaki her katılımcı, kendisini kişiselleştirilmiş veya kurumsallaşmış bir merkezi olmayan bir hareketin parçası olarak görebilir.  

Sonunda, hepimiz ademi merkeziyetçilik bayrağını kaldırmıyor muyuz? Blok zinciri teknolojisinin en iyi anlamda yıkıcı potansiyelini hepimiz görmüyor muyuz? Hepimiz, özellikle veri ahtapotları çağında mahremiyetin değerinin giderek daha fazla farkına varmıyor muyuz? Kısacası hepimiz biraz satoshi değil miyiz? 

Etiketler