Sanayi üretiminde beklenmedik artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi, Ekim ayı çerçevesinde aylık olarak yüzde 0.6, yıllık bakıldığında ise yüzde 8.5 artış gösterdi.

Sanayi üretiminde beklenmedik artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi, Ekim ayı çerçevesinde aylık olarak yüzde 0.6, yıllık bakıldığında ise yüzde 8.5 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı özelinde sanayi üretimine ait endeks verilerini kamuoyuna duyurdu. Açıklanan rapora göre sanayi üretimi verileri, beklentilerin aksine düşüş yerine artış göstererek herkesi şaşırttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ve paylaşılan raporda sanayi üretim endeksi verilerinin Ekim ayında 0,6 artış gösterdiği yer aldı. Yıllık bazda ise dönem etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verileri geçtiğimiz yılın Ekim ayına oranla gösterdiği yüzde 8,5 artışla beklentileri aşarak büyük bir dikkat çekti. TÜİK tarafından son yayınlanan veriler ışığında düzenlenmemiş sanayi üretim endeksinde de yıllık sonuçlara bakıldığında yüzde 5,36 artış olduğu görüldü.

Geçtiğimiz aya kıyasla mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verileri 0,6 yükselişle Ekim ayını artış göstererek tamamladı. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşüş gösterirken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,1 artış sağlayarak Ekim ayını noktaladı.

Sanayinin alt kategorilerine yıllık olarak bakıldığında ise Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı endeksi geçtiğimiz yılın Ekim ayına göre yüzde 9,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,2 artış sağladı.

Eylül ayında sonuçlar nasıldı?

Sanayi üretimi endeksi Ekim ayında olduğu gibi Eylül ayında da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8,1 artış göstererek yükselişini korumuştu. Aylık bazda incelendiğinde ise artış yüzde 1,7 olarak gerçekleşmişti.

Etiketler