Sağlık uzmanları açıkladı: Bu hastalığın en büyük sebebi düşük maaş…

Türkiye’de 1 milyon, dünya genelinde ise 50 milyon insanın yakalandığı alzheimer (bunama) hastalığının temelinde ekonomik durumun yer aldığı açıklandı. Gıda tüketiminden stres seviyesine kadar farklı faktörlerin etkili olduğu alzheimer için doktorlar ne tavsiye ediyor? İşte detaylar...

Sağlık uzmanları açıkladı: Bu hastalığın en büyük sebebi düşük maaş…


Dünyada, 21 Eylül tarihi Alzheimer Günü olarak kabul edilmektedir. Milyonlarca insanı etkileyen alzheimer hastalığına dikkat çekmek için belirlenen bu tarih, farkındalığın artması için önem taşımaktadır. Ülkemizde de bir milyon vatandaşımızın alzheimer hastalığının pençesine düştüğü tespit edilmiştir. Türkiye Alzheimer Derneği tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında hastalığın ortaya çıkış serüveni net bir şekilde tespit edildi. Beslenme alışkanlıklarının alzheimer (bunama) hastalığını körüklediği belirlenirken; işlenmiş gıdalardan uzak durulması tavsiye edildi. Özellikle meşrubat, cips, hazır ve dondurulmuş ürünler ve şekerlemelerin zihinsel problemlere neden olduğu ifade edildi. Sağlık uzmanları Akdeniz modeli beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı için en doğru yöntem olduğunu belirtti. Sağlık araştırmaları sonucu işlenmiş gıdaların tüketilmesi ile beyin sağlığının tehlikeye atıldığı ve bunamaya neden olduğu belirlendi. 

Sağlık uzmanları açıkladı: Bu hastalığın en büyük sebebi düşük maaş… - Resim : 1
Düşük maaş ve bunama paralel ilerliyor


Türkiye Alzheimer Derneği yetkilileri tarafından alzheimer hastalığının temelinde düşük maaş olduğu uyarısı yapıldı. Bunama hastalığına yakalanan bireylerin, sosyo ekonomik durumları inceleme altına alındı. Araştırmalar sonucu düşük sosyal statüye sahip bireylerin daha stresli bir hayat sürdürdükleri belirlendi. Temel besin ihtiyaçlarının satın alınmasının da maaş ile doğru orantılı olmasından dolayı; beslenme alışkanlıklarının yeterli olmadığı belirlendi. Alzheimer hastalarının durumunu etkileyen faktörler arasında araba, ev sahibi olmak, varlık düzeyi, düzenli gelir sahibi olunması, aile içerisindeki bireylerin ekonomik durumları yer alıyor. Hatta yaşanan semtin özellikleri bile alzheimer için tetikleyici rol üstlenebiliyor. Zira, toplumsal durum ve ekonomik koşullara bağlı olarak insan uyum sağlama sürecine giriyor. Dar gelirli vatandaşların yaşadığı sorun ve sıkıntılardan beyin fonksiyonları da etkileniyor. Gelir düzeyi üst seviyede yer alan insanların alzheimer hastalığına yakalanma oranları düşük çıkıyor.

Sağlık uzmanları açıkladı: Bu hastalığın en büyük sebebi düşük maaş… - Resim : 2
Alzheimer hastalığına karşı korunma yöntemi 


Alzheimer hastalığının 65-85 yaş aralığında görüldüğü tespiti de güncelliğini kaybetti. Pandemi dönemiyle birlikte alzheimer hastalığına yakalanma yaşı 45’e düştü. Belirli bir yaştan sonra beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Haftada iki gün balık tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, yağ ve tuz tüketiminin de azaltılmasını istiyor. Hafızayı güçlendirmek için yeşil sebzelerin, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, pancar, enginar ve börülcenin tüketilmesi öneriliyor.