Rusya'nın gaz yaptırımı sonrası Bulgaristan'dan ilginç çözüm

Rusya'nın gaz sevkiyatını kesmesinin ardından Bulgaristan ısınma konusunda çözüm arayışlarına girdi. Bulgar vatandaşlar ısınmak için Edirne'den pelet satın almaya başladı. Son zamanlarda yoğun ilgi gösterilen pelet nedir? Nasıl üretilir?

Rusya'nın gaz yaptırımı sonrası Bulgaristan'dan ilginç çözüm

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe tepki gösteren Bulgaristan, Rus enerji şirketi Gazprom'un tarafından nasibini aldı. Gösterdiği tepki yüzünden Rusya, Bulgaristan'a doğal gaz akışını kesti. Endişelerin artması üzerine ısınmak için çare arayan vatandaşlar çözümü Edirne'den pelet almakta buldu. 

Rusya'nın gaz yaptırımı sonrası Bulgaristan'dan ilginç çözüm - Resim : 1

Bulgaristan ısınmak için çareyi Edirne'de buldu

Son zamanlarda Rusya tarafından yaşatılan enerji krizine çözüm arayan ülkeler arasında yer alan Bulgaristan, yıllar sonra tekrar soba kullanımına başlayacak. Bulgarlar Edirne'de fabrikalarda üretilen pelet yakıtını tırlarla ülkelerine taşımaya başladı. 

Son zamanlarda ülkemize gelip dolu dolu alışveriş yapan Bulgarların yeni keşfi pelet oldu. Bulgar vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiğinden bahseden firma sahibi Mehmet Orba, müşterilerin çoğunun Bulgaristan vatandaşı olduğunu belirtti.

bulgaristan pelet alıyor

"Bulgar vatandaşlar çuvallar dolusu pelet alıyorlar"

Satış firmasının sahibi Mehmet Orba, "Edirne olarak taleplere yetişemediğimiz için üretici başka firmalardan alım yapıyoruz. Edirne'ye günübirlik gelen vatandaşlar ülkelerine dönerken çuvallar dolusu arabalarını peletle dolduruyor. Bulgaristan'da hem doğal gaz fiyatlarının artışı hem de yaşanan sıkıntılar nedeniyle kış aylarında sıkıntılı bir süreç geçireceklerini ifade ediyorlar." sözlerine yer verdi.

pelet nedir

Pelet nedir ve nasıl üretilir?

Pelet, her türlü tarımsal artık, odun, endüstriyel odun artığı ve ormansal artıkların işlenmesiyle yoğunluğu artırarak enerji elde etmek amaçlı kullanılan küçük parçacıklardır.

Uzun silindir şekline sahip olan pelet yakıtları, genellikle 6-10 mm çapında ve 20-30 mm uzunluğunda oluşan küçük parçalardır. Yakıt peletleri artıklar öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kurutulup basınçlı makinelerde sıkıştırılarak elde edildiği biliniyor.

Etiketler