Rusya, varlık fonunda dolar bulundurmayacak!

Rusya Maliye Bakanı Siluanov, ülkenin dolar rezervlerini sıfıra indireceğini açıkladı ve “Ulusal Varlık Fonu, elindeki dolar varlıklarını satacak” dedi.

Rusya, varlık fonunda dolar bulundurmayacak!

Rusya Maliye Bakanı Siluanov, St. Petersburg’daki Uluslararası Ekonomi Forumu’nda çarpıcı açıklamalar yaptı. Rusya’nın gelecek dönem maliye politikası açısından çok önemli açıklamalar yapan Siluanov, ülkesinin Ulusal Varlık Fonu’nun gelecek dönem yapısının bir ay içinde resmen açıklanacağını açıkladı ve dolar varlıklarının bütünüyle satılacağı bilgisini verdi:

Merkez bankamızda olduğu gibi, biz de dolar varlıklarımızı azaltma ve sonunda sıfıra indirme kararı aldık. Onun yerine euro ve altın alımlarımızı artıracağız. Fondaki dolar payı sıfır olacak. Euro yüzde 40, Çin yuanı yüzde 30, altın yüzde 20, İngiliz pound’u ve Japon yeni de yüzde 5’er paya sahip olacak.

 Rusya'nın varlık fonlarının hali hazırda dolarla kapladığı alan yüzde 35'lik bir kısıma tekâbül ediyor. Bu yüzdelik kesim ise yaklaşık oalrak 41,5 milyar dolar. ABD dolarına eş değer olarak Euro'da bulunduran Rusya varlık fonları geri kalan yüzde 30'luk kısım içinse yen, altın ve sterline sahip. 

Para birimleri stratejisti Jordan Rochester ise bu adımı bir yer değiştirme ve Euro’ların Rusya Merkez Bankası’ndan Varlık Fonu’na taşınması olarak görüyor ve açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Bu euro’ların, Merkez Bankası’ndan Varlık Fonu’na olan bir transferi… Daha sonra dolarları tutacak olan Merkez Bankası’nın ne yapacağını göreceğiz ancak bunun şu ana kadar piyasaya bir etkisi olmadı

 Rusya'ya olan ABD baskısı ve kısıtlamaları nedeniyle daha önce rezervlerindeki dolarları azalttığını söyleyen Rusya şimdi de elindeki tüm dolarları satacağını bildirdi.

Etiketler