Rusya-Ukrayna savaş maliyeti şaşırttı!

Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zarar 1 Haziran tarihine kadar 97 milyar doların üzerinde olduğu tespit edildi. Bunun yanında ülke eski haline dönmesi için yaklaşık 350 milyar dolar harcanması lazım.

Rusya-Ukrayna savaş maliyeti şaşırttı!

Dünya Bankası, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan raporda, Ukrayna işgalinden dolayı ekonominin bitmesi ve üretimdeki durmaların yanı sıra savaşa bağlantılı harcamalar nedeniyle 252 milyar dolar zarara uğradığını açıkladı. Bunun yanında tüm Ukrayna vatandaşlarının üçte birinin yerinden edilmesinin yoksulluk oranını savaştan önce yüzde 2 seviyesinden yüzde 21 seviyesine çıkarması bekleniyor.

1 Haziran'dan itibaren 349 milyar dolar

Açıklanan raporda, Ukrayna'nın yeniden eskisi gibi yapılanma ihtiyacının 1 Haziran tarihinden itibaren 349 milyar dolara, 2021'de ülkenin 200 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık 1,6 katına ulaşacağı öngörülüyor.

Bahsedilen miktarın 105 milyar dolara kısa vadede ihtiyaç duyulurken, hasar görmüş veya yıkılmış binlerce okul ve 500'den fazla hastanenin yeniden inşası gibi acil öncelikleri ele almak için ihtiyaç duyuldu. Bunun yanında barınmak için uygun olan yerleri ve evleri onarmak, ısınma alt yapılarını tekrar kurmak kış öncesi zorunlu hale gelmiş durumda.

Bahsedilen rakamların sadece başlangıç zararını kapsadığını ve savaşın devam etmesi durumunda daha bu miktarların yükseleceği belirtildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com