Rusya Merkez Bankası da faiz artırımına gitti

Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı politika toplantısında artan enflasyon baskılarını işaret ederek faiz artırdı.

Rusya Merkez Bankası da faiz artırımına gitti

Rubledeki oynaklığa ve jeopolitik risklere de işaret eden Rusya MB, gösterge faizi 25 baz puan artırarak yüzde 4,25'ten yüzde 4,50 seviyesine çıkardı.

Banka, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, daha fazla artırım olasılığını açık tutmaya devam ettiklerini de vurguladı.

Açıklamada, "Talepte hızlı toparlanma ve yüksek enflasyonist baskı nötr para politikasına bir dönüşü gerektirdi. Nötr para politimasına dönüş zamanı ve hızını, gerçekleşen ve beklenen enflasyon dinamiklerini hesaba katarak ve tahmin dönemindeki ekonomik gelişmelere gere belirlemeye devam edeceğiz" denildi.

Rusya MB, cari para politikası duruşu dikkate alındığında yıllık enflasyonun Rusya'nın yüzde 4 hedefine 2022'nin ilk yanısında döneceğini öngördüklerini belirtti.

Banka, 2021'in ilk çeyreğinde tüketici fiyatlarında artış oranının beklentilerden yüksek olduğunu vurgularken, iç talebin beklenenden daha istikrarı ve hala toparlanmakta olduğunu da ifade etti.

Kremlin, Putin-Biden münazarası için tarih önerdi

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i "katil" olarak nitelendirmesine ve ABD seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle "Moskova bedel ödeyecek" şeklinde açıklamalarının neden olduğu gerilim sürüyor. 

Kremlin Putin'in Çevrim içi münazara önerisini yineledi: "Putin'in ABD Başkanı Biden ile münazara teklifi sürüyor. Davet açık, pazartesi ya da Biden için başka bir tarih de olabilir."

Açıklama, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov'dan geldi. Peskov, ABD ve Rusya'nın teknolojik imkanlarının 2 başkanı çevrim içi görüştürmek için uygun olduğunu vurgulayarak, "Görüşme olursa suçlamalar ele alınır" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın sözlerine takılıp kalmayacaklarını belirten Peskov, sözleri görmezden gelmenin mümkün olmadığını ancak, diyalog ve müzakereye her zaman hazır olduklarını söyledi.

Etiketler