Rus yaptırımları devam ediyor! O bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı

Avrupa yaptırımlarından sonra ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankları hedef haline geldi. Bunun üzerinde bazı bankalar Rus Mir ödeme sistemini askıya aldıklarını açıklarken, bazı bankalarda değişiklik görülmedi.

Rus yaptırımları devam ediyor! O bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı

Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra ABD ve AB tarafından gelen yaptırımlar baskıyla beraber artmaya başladı. Geçtiğimiz hafta ise bu konuda Türkiye'ye baskı yapmaya hazırlanan AB ve ABD, Türkiye'de bankacılık sektörünün usulsüz mali işlemler yürütülecek bir alan haline geleceği ve Rusya'nın yaptırımları ihlal edeceği bir kanal açacağından endişe ettiklerini açıkladılar. 

Mir ödeme sistemi neden askıya alındı?

Avrupa ve ABD tarafından Rus yaptırımları gündemde yerini korurken, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından ABD Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan bankaları hedef haline getirdi. 

Rus yaptırımları devam ediyor! O bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı - Resim : 1

Mir ödeme sistemini askıya alan bankalar

Gelişmelerin ardından geçtiğimiz gün İş Bankası konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve “OFAC açıklamalarını gördük, değerlendiriyoruz. Bu süreçte Mir operasyonunu askıya aldık” ifadelerine yer verdi.

İş Bankası'nın ardından geçtiğimiz gün akşam saatlerinde yapılan açıklama ile Denizbank'ta “Şu anda hizmet veremiyoruz” sözlerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta ise ABD ve AB'nin Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlandığı açıklanmıştı.

Rus yaptırımları devam ediyor! O bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı - Resim : 2

Mir ödemesinde değişikliğe gitmeyen bankalar

ABD'nin yaptırımları sonrası iki banka Rus ödeme sistemi Mir hizmetlerini askıya alırken, kamu bankası Vakıfbank 'devam' açıklamasında bulundu. Bununla beraber kaynakların haberine göre Vakıfbank, İş Bankası ve Denizbank'ın Mir ile ilgili kararlarına ilişkin haberleri gördüklerini, bununla birlikte Mir politikasında ani değişiklik olmadığını açıkladı. 

Rus Mir ödeme sistemini kullanan Türk bankaları arasında Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank yer alıyor.

İş Bankası ve Denizbank Rus Mir ödemelerini askıya alırken, Ziraat Bankası ve Halkbank sessizliğini korumaya devam ediyor.

Rus yaptırımları devam ediyor! O bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı - Resim : 3

Rus ödeme sistemi Mir nedir?

Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmiş yerel bir ödeme sistemidir. Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kullanılan ulusal bir ödeme sistemi olarak hayatımıza girmiş olup, Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com