Risk getiri oranı nedir? Nasıl kullanılır?

Risk getiri oranı nedir? Nasıl kullanılır?

Risk getiri oranı nedir? Nasıl kullanılır?

Risk/getiri oranı nedir?

Risk/getiri oranı (R/R oranı veya R) alım satım yapan bir kişinin ne kadarlık potansiyel bir getiri için ne kadar risk aldığını hesaplar. Diğer bir deyişle, bir yatırımda riske ettiğiniz her 1 TL  için potansiyel getirinin ne olduğunu gösterir.

Hesaplama bir hayli basittir. Azami risk net hedef kara bölünür.

Bu nasıl yapılır? İlk olarak, işleme girmek arzu ettiğiniz noktayı belirlemeniz gerekir. Daha sonra karınızı alacağınız noktaya (işlem başarılı olursa) ve stop-loss'unuzu nereye koyacağınıza (işlem kayba neden olursa) karar verirsiniz. Riskinizi doğru biçimde yönetmeniz için bunu yapmanız son derece önemlidir. Alım satımda başarılı kişiler, kar amaçlarını ve stop loss'larını bir işleme girmeden önce belirler.

Böylece artık hem giriş hem de çıkış amaçlarınızi belirlemiş olursunuz, yani risk/getiri oranınızı hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamayı yapabilmek için potansiyel riskinizi potansiyel kazancınıza bölersiniz. Oran ne kadar düşükse, bir “birim” risk için alacağınız potansiyel ödül de o kadar yüksektir. Bunun uygulamada nasıl çalıştığına bakalım.

Risk/getiri oranı nasıl hesaplanır?

Bitcoin'de bir uzun pozisyona girmek istediğinizi var iseyalım. Analizinizi yaparak kar al emrinizin giriş fiyatından yüzde 15 yukarda olacağına karar verdiniz. Aynı zamanda, şu soruyu da sormanız gerekir: Alım satım fikrim hangi noktada geçeriz kılınacak? Stop-loss emrinizi koymanız gerekli olan yer burasıdır. Bu örnekte, geçersiz kılınma noktanızı giriş noktanızın yüzde 5 altı olarak belirlediniz.

Bu rakamların, keyfi şekilde belirlenmiş yüzdelere dayanmaması gerektiğini belirtmemiz de önemlidir. Kar hedefinizi ve stop-loss'unuzu piyasa analizinize göre belirlemeniz gerekir. Bu konu da teknik analiz göstergeleri çok yararlı olabilir.

Bu durumda kar hedefiniz yüzde 15 ve potansiyel kaybınız yüzde 5'tir. Peki, risk/getiri oranınız nedir? 5/15 = 1:3 = 0,33'tür. Oldukça basit değil mi? Bunun anlamı, riske edilen her bir birim için üç kat getiri potansiyeline sahip olduğunuzdur. Diğer bir deyişle, riske ettiğiniz her bir dolar için üç dolar kazanabilirsiniz. Dolayısıyla 100 TL'lik pozisyonunuz var ise, 15 TL'lik kar potansiyeli için 5 TL kaybetme riski alırsınız.

Oranı düşürmek için stop loss'unuzu giriş noktasına yaklaştırabilirsiniz. Fakat önceden de sözettiğimiz gibi giriş ve çıkış noktaları keyfi sayılar üzerinden hesaplanmamalıdır. Hesaplama, analizinize dayanmalıdır. Alım satım düzeniniz yüksek bir risk/ödül oranına sahipse muhtemelen bu sayılar üzerinden riske girmeye değmeyecektir. Bu işlemden vazgeçmek ve çok daha iyi bir risk/getiri oranına sahip değişik bir düzeni değerlendirmek çok daha iyi olabilir.

Farklı pozisyon büyüklüklerinin aynı risk/getiri oranına sahip olabileceği de dikkate alınmalıdır. Örneğin, 10.000 USD değerinde bir pozisyonunuz var ise 1.500 USD kar için 500 USD kaybetmeyi riske edersiniz (oran hala 1:3'tür). Oran sadece, hedefinizin ve stop-loss'unuzun bağıl pozisyonunu değiştirmeniz durumunda ayrı bir değer verecektir.

Etiketler