Rekabet Yasası’nda değişiklik: Zincir marketlere fiyat müdahalesi geliyor…

TBMM’nin yeni yasama yılındaki ilk ana gündem maddesi Rekabet Yasası olacak. Zincir marketler tarafından uygulanan fahiş fiyatlara karşı Rekabet Kurulu’nun yetkilerinin artırılması planlanıyor. Rekabet Kurumu tarafından fiyatlara müdahale edilecek! İşte detaylar…

Rekabet Yasası’nda değişiklik: Zincir marketlere fiyat müdahalesi geliyor…

1 Temmuz Cuma günü tatile giren TBMM’de yeni yasama dönemi için geri sayım başladı. TBMM, 1 Ekim Cumartesi gününden itibaren yeniden toplanacak. Meclisin ana gündem maddelerinden biri de Rekabet Yasası olacak. Zira, kış aylarının gelmesine sayılı günler kala temel besin ihtiyaçlarının fiyatlarında fahiş artış yaşanması bekleniyor. Vatandaşın, kış aylarında zorluk yaşamaması için Rekabet Kurulu’nun yetkilerinin artırılması ve Rekabet Yasası’nda değişiklik yapılması talep ediliyor. Özellikle, zincir marketler tarafından uygulanan fahiş fiyat artışları toplumun farklı kesimleri tarafından eleştirilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündemine giren zincir marketlere yönelik fahiş fiyat müdahalesi yapılacak. Rekabetin bozulmasına neden olan fiyat politikalarına karşı önlem alınacak. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan zincir marketler BİM, A101 ve ŞOK’un ortaklaşa hareket ederek gıda fiyatlarını yükselttiği eleştirisinde bulunmuştu. Rekabet Kurulu tarafından ilgili marketlere ceza kesilmesine rağmen; fiyatlarda indirime gidilmedi. Bunun üzere hükümet kanadı Tarım Kredi Kooperatif marketlerinin indirimli ürün satışı yapması için teşvik edici konuma geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘’gerekirse hiç kar elde etmeden gıda ürünleri satılsın’’ talimatı verildi. 1400 şubesi bulunan Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin sayısının ise 2 bin 500’e çıkarılması için çalışma başlatıldı. 

Rekabet Yasası’nda değişiklik: Zincir marketlere fiyat müdahalesi geliyor… - Resim : 1
TBMM, Rekabet Kuruluna yeni yetkiler verecek


TBMM’nin yeni yasama döneminde Rekabet Yasası’nda yapılacak olan değişiklikler görüşülecek. Ticaret Bakanlığı tarafından Rekabet Kurulu’nun yetkilerinin artırılması için çalışma yürütüldü. Rekabet Kurulu’nun özellikle zincir marketlere yönelik yaptırımlarının artması bekleniyor. Ayrıca, küçük esnafı destekleyici kararların alınması için de düğmeye basıldı. Zincir marketler A101, BİM ve ŞOK tarafından uygulanan ortak fiyat politikası sona erdirilecek. Piyasadaki rekabeti canlandıracak hamleler yapılacak. Aynı zamanda rekabetin azalmasına neden olacak davranışlara karşı idari para cezası uygulanacak.