Proof of Work (PoW): Yaygın Adıyla İş Kanıtı Nedir?

Proof of Work olarak bilinen PoW, bitcoin madencilerinin blockchain ağında işlem yapabilmelerini sağlayan bir algoritmadır. 1993 yılından beri çeşitli yazılımcılar tarafından kullanılan PoW algoritması, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından blockchaine ağında kullanılmaya başlanmıştır.

Proof of Work (PoW): Yaygın Adıyla İş Kanıtı Nedir?

Proof of Work(iş kanıtı), Bitcoin blockchain ağının güvenliği için oldukça önemli bir konsepttir. Kısaltması Proof-of-work'ün baş harflerinden oluşan PoW, Bitcoin madencilerinin blockchain’e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri onaylaması için ağ üzerinde kullanılan bir algoritmadır.

Proof of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work Protokolü Siber Saldırıları Engellemek İçin Geliştirildi.

 Proof of Work, Bitcoin blockchain ağının en temel özelliklerinden birisidir ve ‘İş kanıtı’ olarak Türkçe'ye çevrilen bir konsensüs mekanizmasıdır. Konsensüs fikir birliği anlamına gelmektedir. Eğer bir işlem yapıldığında, ağdaki tüm düğümler bunun blok zincirinde geçerli olduğunu doğrularsa, bir fikir birliği vardır.

Proof of Work, Siber Saldırıları Engellemek İçin Ortaya Çıkarıldı

Proof of Work veya kısaca PoW protokolü, DOS(denial-of-service) saldırıları ve spam mesajları gibi servislerin kötüye kullanımını önlemeyi amaçlar. Dos (Denial Of Service- Servis Hizmet Reddi) saldırısı hedefli saldırılardır. Sistemin hizmet vermesini ve kullanıcıların sisteme erişmesini engeller. Her sistemin kaldırabileceği bir ağ trafiği hacminin olması, siber saldırganlar tarafından aşırı yüklenildiğinde sistemin çökmesine yol açar. DOS saldırılarında sistem hizmetleri yavaşlamakta ve en sonunda saldırılar sonucunda çökmektedir.

Proof-of-work (PoW) ise Denial-of-service(DOS) saldırıları gibi sistemlerin çalışmasını olumsuz yönde etkileyecek tüm siber saldırıları engellemek için geliştirilmiştir.

Denial-of-service (hizmet reddi saldırısı) saldırıları, bir internet sitesinin sanal arazisi anlamına gelen hostu, geçici süreli veya süresiz olarak aksatan, ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından kullanılmasını engelleyen siber saldırılardır.

DoS saldırıları, bir makineye veya ağ sunucularına ardı arkasına gönderdikleri işlem istekleriyle yorar, yavaşlatır ve etkisiz kılar. Bu nedenle makineye aşırı yüklenmesi sonucu sistem çöker. 

Proof of Work (PoW): Yaygın Adıyla İş Kanıtı Nedir? - Resim : 1

Proof Of Work Terimini İlk Ortaya Çıkışı 1999 Yılındaydı

Proof-of-work teriminin ilk ortaya çıkışı Ari Juels ve Markus Jakobsson tarafından 1999 yılında yayımlanan bir belgede kullanıldı. Bitcoin sisteminin kurucusu olan kişi veya kişiler olan Satoshi Nakamoto tarafından yazılan whitepaper yazısında ise PoW terimiyle tekrar karşılaşıldı. Ardından dijital para tasarımına eklenerek blockchain teknolojisinin güvenilir temel taşlarından birisi haline getirildi.

Satoshi Nakmoto tarafından blockchain teknolojisine entegre edilen iş kanıtı terimi, daha önceleri bir para birimine değer kazandırmak amacıyla kullanılmıştı.

PoW Kripto Para Birimleri Tarafından Mutabakat Algoritması Olarak Kullanılmaktadır

Birçok kripto para birimi mutabakat algoritması olarak PoW kullanmaktadır. Üçüncü bir kişi olmadan para gönderme veya para alma imkanı sunan mutabakat algoritması, blockchain teknolojisini güvenli hale getirmek için kullanılır. Proof of work sistemini daha iyi detaylı öğrenmek isterseniz Hashcash tekniğini de inceleyebilirsiniz.

Hashcash tekniği de, e-posta spam saldırıları veya hizmet reddi saldırılarını sınırlamak için kullanılan bir çalışma kanıtı sistemidir. Son zamanlarda kripto para madenciliği algoritmasının bir parçası olarak öncelikle bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde kullanımıyla tanınmıştır . 1997'de Adam Back tarafından önerilen "Hashcash - A Denial of Service Counter-Measure" adlı makalesinde daha ayrıntılı tanımlanmıştır.

Proof of Work (PoW): Yaygın Adıyla İş Kanıtı Nedir? - Resim : 2

Proof of Work Protokolünün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hesaplama gücü sayesinde ağdaki verilerin güvenliğini sağlayan önemli mekanizmalardan biri olarak kullanılmaktadır.

Kripto para endüstrisinin en yaygın ve temel protokolü olan Proof of Work, bir ödeme sisteminin ve para biriminin merkezi otoritelere başvurmadan çalışabilmesine olanak sağlayarak, teknolojik ve ekonomik bakımdan radikal değişiklikler sunmaktadır.

 Proof of Work sayesinde korunan Bitcoin ağına düzenlenebilecek saldırıların başarılı olabilmesi için ağdaki hesaplama gücünün en az yüzde 51'inin ele geçirilmesi gerekmektedir. Hesaplama gücü, ağdaki işlemcilerin bir saniyede yapabildiği deneme sayısını temsil eder ve doğrulama gücü olarak değerlendirilebilir. Proof of Work, başarılı hesaplama gücü sayesinde ağdaki verilerin güvenliğini sağlayan önemli mekanizmalardan biri olarak kullanılmaktadır. Bitcoin ağının günümüzdeki büyüklüğü ve yüksek hesaplama gücü (hashrate) dikkate alındığında, böyle bir saldırının başarıya ulaşmasına ise şu anki koşullarda ihtimal verilmemektedir.

Aktif bir şekilde çalışmaya devam eden Bitcoin madencilik havuzlarının, ağdaki işlemci gücünün %51'ini ele geçirme ihtimalinin çok düşük olduğu düşünülmektedir. Ancak bu ele geçirilme ihtimalinin olmadığı anlamına gelmemektedir. 2017 yılında madencilik cihazları üreticisi Bitmain'in yönettiği madecilik havuzu, ağdaki işlemci gücünün %45'ine ulaşmayı başararak şüphe tohumları uyandırmış ve böyle bir ihtimalin gelecekte gerçekleşme olasılığı olduğu düşüncesini akıllara getirmiştir.

Ağı ele geçirebilmek için hesaplama gücünün çoğunluğunu ele geçirme zorunluluğunun sağladığı güvenlik PoW protokolünün en büyük avantajlarından biri olarak görülmektedir.

 Ağı ele geçirebilmek için hesaplama gücünün çoğunluğunu ele geçirme zorunluluğunun sağladığı güvenlik PoW protokolünün en büyük avantajlarından biri olarak görülmektedir. PoW protokolünün sahip olduğu bu avantaj, bazı uzmanlara göre bir noktada PoW protokolünün en büyük dezavantajlarından biri olarak görülmektedir. Bu durumun tekelleşmeye yol açabileceği düşüncesini taşıyan uzmanlar ve analistlerde bulunmaktadır.

Bunun sebebi, en büyük paya sahip işlemcilerin, ağda en yüksek oylama gücüne sahip olmalarıdır. Bitcoin ağının en önemli özelliği olarak görülen merkeziyetsizlik ilkesinin, bu noktada güçlü olanın rahatlıkla otorite kazanabilmesi ihtimali nedeniyle bir noktada ağ ilkeleriyle çelişki yarattığı görülmektedir.

PoW protokolüne dayalı bir sistemin, yüksek işlem gücü gerektirmesi sebebiyle çok yoğun enerji kullanımlarına yol açması, Pow protokolünün dezavantajları arasında sayılmaktadır. Bu durum bazı kesimlerce enerji kaynaklarına yapılan bir tahribat olarak da değerlendirilmektedir. PoW protokolünün hem yüksek maliyete hem de enerji kaynaklarının mesuliyetsizce kullanımına sebebiyet vermesi onun dezavantajlarından birisidir.

Proof of Work (PoW): Yaygın Adıyla İş Kanıtı Nedir? - Resim : 3

Proof of Work Protokolünün Blockchain Ağına Yararları

PoW, Bitcoin madencilerinin blockchain’e yeni bir blok eklemesi ve işlemleri onaylaması için ağ üzerinde kullanılan bir algoritmadır.

 Pek çok kripto para birimi, merkezsiz düğümlerin bir araya gelerek oluşturduğu ağlarla korunan blokchain sistemleridir. Blokchain sistemlerinin temel görevi ise ağın sürdürülebilirliğini ve sürekliliğini sağlayabilmektir.

PoW da, Bitcoin blockchain ağının güvenliği için oldukça önemli bir konsepttir. PoW, Bitcoin madencilerinin blockchaine yeni bir blok eklemesi ve işlemleri onaylaması için ağ üzerinde kullanılan bir algoritmadır.

Blokzinciri ağında miner(madenci) ismi verilen ve blokzincirine yeni bloklar eklemekle görevli olan operatörler bulunmaktadır. Yeni blokların eklenebilmesi ise ancak karmaşık matematik problemlerinin çözülmesiyle mümkündür. Bu problemleri çözebilmek için de güçlü işlemcilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ağdaki problemi çözen ve bloktaki işlemleri doğrulayan ilk madenci, işlemi yayınlayarak belirlenen kripto para ödülünü ve bloktaki işlemler için ödenen işlem ücretini almaya hak kazanmaktadır. Madenciler tarafından doğrulanan işlemler, blokzinciri olarak adlandırılan dağıtık defter sistemine kaydedilmektedir. Ağa bağlı tüm kullanıcılar, blokzincirinin bir kopyasını indirebilmekte ve aynı zamanda onaylanmış tüm blokların doğrulamasını gerçekleştirebilmektedirler.

BirBorsa / Ayşete Yavaş

Etiketler
Yorumlar