Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'da

Deniz Yatırım'ın bugünkü analizinde, Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma sonrasında risklerin dengeleneceğini ve yatırımcıların sakinleşeceğini öngörüyor.

Piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'da

Amerikan tahvil faizlerindeki stresin azalması geride kalan 2 günlük sürecin finansal piyasalar nezdindeki özeti olarak tanımlanabilir. Başarılı geçen ve talebin yüksek olduğu 10y+30y vadeli tahvil ihraçları sonrasında yakın dönem zirve noktalarından dönüş olduğu gözlenirken, bugün açıklanacak olan seçilmiş Başkan Biden’ın mali teşvik paketindeki detaylar ve ekonomiye olası etkileri ise bir tur daha ek dalgalanma oluşma riskini masada tutmaya devam ediyor.

Genel olarak 2021 yılına yönelik beklentilerimizde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Kısa süreli türbülansın ardından küresel fiyatlamaların yükselen tahvil faizleri ile yaşamayı bir kez daha öğreneceğini düşünüyoruz. Söz konusu durum profesyonel yatırımcılar açısından daha önce tecrübe edilmemiş, farklı bir gelişmeyi işaret etmiyor. Mayıs 2013 sonrası sürecin erken zamanlarındaki tahribat ölçeğinde bir dalgalanma beklemesek de hisse senetleri, tahvil faizleri ve emtia grubu fiyatlamalarının bir süre için birlikte hareket etme ihtimali daha önce tarihte gözlenmiş senaryolardan ayrı bir noktada değil. Kaldı ki global merkez bankalarının sağladıkları parasal teşviklerin sert bir şekilde 2021’de geri alınacağı bir noktada olduğumuzu da kesinlikle düşünmüyoruz. Bugün TSİ 20.30’da Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma sonrasında risklerin dengeleneceğini ve yatırımcıların sakinleşeceğini değerlendiriyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.66 değer kazancı ile EMFX grubunun ilk sırasında tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.63 yükselişle 1559 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %13.27 olurken, ülke risk primi ise %3 düşüşle 320bp seviyesine geriledi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.12, FTSE 100 %-0.13, DAX %0.11 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.12 ile günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla daha zayıf bir performans ve ağırlıklı değer kayıpları gözlendi. Majör ABD endeksleri içerisinde teknoloji hisseleri ve Nasdaq %0.43 yükselişle ayrışırken, Dow Jones %-0.03 ile yatay-negatif kapanış gerçekleştirdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında zayıflamanın şiddeti nispeten yüksek olurken Bovespa %-1.67, Merval ise %-0.47 ile günü tamamladı.

Asya’da yeni gün işlemleri olumlu seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %1.62, Hang Seng %0.52, CSI 300 %-1.20 ve KOSPI %-0.22 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4665 ile yuanda değer kazancına işaret ediyor.

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1525-1480 seviyeleri destek, 1570-1600 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ediyor. Şu aşamada bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2140-1.2050 destek, 1.24 direnç seviyeleri olarak
izlenebilir.

Etiketler