Piyasalar Fed kararına odaklandı

Günün en önemli gündemi ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı olacak.

Piyasalar Fed kararına odaklandı

Faiz kararıyla birlikte açıklanacak olan "Ekonomik Projeksiyon" ve ardından Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısı piyasalar tarafından yakından izlenecek.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABC'ye verdiği demeçte Başkan Joe Biden'in ABD'nin hızla artan federal bütçe açığını azaltmak için bir servet vergisi uygulamayı deeğerlendirebileceğini söyledi.

CNN'in Biden yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Rusya ve İran'a yönelik yeni yaptırımların gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Financial Times, Brüksel'in koronavirüs salgınından büyük zarar gören turizme bağımlı ülkelerin ısrarıyla, AB vatandaşlarının birlik içinde seyahat etmesini sağlayacak bir Covid-19 sertifikası dağıtılmasını teklif edeceğini yazdı.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Frank Elderson, Euro Bölgesi'nde yılın ilk 2 ayında enflasyon oranının "keskin şekilde" artış gösterdiğini ve bunun önümüzdeki aylarda daha da yukarı gitmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Yomiuri Shimbun gazetesinin haberine göre Japon hükümeti, Tokyo bölgesinde uygulanmaya devam eden COVID-19 olağanüstü halini 21 Mart'ta kaldırmayı planlıyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Isabel Schnabel, AB'nin 750 milyar euro büyüklüğündeki ekonomik toparlanma fonunun çok küçük kalabileceğini ve şu anda önemli olanan paranın mümkün olduğu kadar hızlı harcanması olduğunu söyledi.

Japonya'da hanehalkının finansal varlıkları 2020 yılında yeni bir  rekor kırarak 3 katrilyon yen seviyesine yaklaştı.

Yurt Dışı Gündem

Fed 2020 yılı Mart ayında faizi 100 baz puan aşağı çekerek bugünkü seviyeleri getirmişti. Fed o tarihten sonra düzenlediği 7 toplantıda faiz oranına dokunmadı. Fed'in gösterge faiz aralığı yüzde 0,00-0,25  seviyesinde bulunuyor (21.00). Fed aynı saatte "Ekonomik Projeksiyon" sonuçlarını da açıklayacak. 17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme  ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin  tahminde bulunuyorlar.

Kararın ardından Başkan Jerome Powell, basın toplantısı düzenleyecek ve soruları yanıtlayacak (21.30).

ABD'de MBA mortgage verileri (14.00), konut başlangıçları (15.30), DOE petrol stokları (17.30), günün izlenecek verileri olacak.

Euro Bölgesi için enflasyon rakamları Avrupa'da içlenecek en önemli veri olarak öne çıkıyor. Euro Bölgesi'nde Şubat ayında öncü verilerle  tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 0,9 artmıştı.

Yurt İçi Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin kadın kolları MKYK  toplantısına katılacak (13.30), Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi'yi kabul edecek (17.30).

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı tanıtım toplantısına katılacak (10.00). Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 23. ve 24. Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni'ne katılacak (10.00).

TBMM KİT Komisyonunda Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü ile Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin 2017 ve 2018 yıllarına ait hesapları ele alınacak.

TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıklayacak(10.00).

Etiketler