Piyasa düzenleyicileri kripto firmalarına ceza yağdırdı

ABD düzenleyicileri kripto firmalarına ve bireylere 2,5 milyar dolarlık ceza verdi.

Piyasa düzenleyicileri kripto firmalarına ceza yağdırdı

Yayınlanan bir rapora göre, ABD düzenleyicilerinin şimdiye kadar kripto firmaları ve bireylere toplam 2,5 milyar dolar para cezası verdiğini gösteriyor. En çok cezayı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) verirken, onu Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) takip ediyor. Bu arada, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), kripto şirketlerinden sonra gelen en son devlet kurumu.

2,5 Milyar Dolar Para Cezası ve Cezalar

Blockchain analitik firması Elliptic, Pazartesi günü “ABD düzenleyicilerinin kripto uygulama eylemlerini” özetleyen bir rapor yayınladı. Rapor şunları açıklıyor: “Kripto varlık endüstrisinin düzenlenmemiş olduğuna dair yaygın inancın aksine, ABD düzenleyicileri kripto işletmelerine giderek artan bir şekilde dolandırıcılık, AML düzenlemelerinin ihlali, kayıt dışı menkul kıymetler teklif etme ve yaptırım ihlalleri için önemli mali cezalar uyguluyor.”

Elliptic, 2009'da Bitcoin'in doğuşundan bu yana ABD düzenleyicilerinin icra eylemlerini analiz etti ve "kriptoyla uğraşan firmalara ve bireylere 2,5 milyar dolarlık ceza verildiğini" ortaya koydu.

Kriptoyla ilgili en fazla cezayı uygulayan kurum ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'dur (SEC). Kripto firmaları ve bireylerden şimdiye kadar SEC tarafından 1,38 milyar dolar kayıt dışı güvenlik teklifleriyle ilgili olmak üzere 1,69 milyar dolar ödemeleri istendi.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), toplam 624 milyon dolarlık yaptırım eylemleriyle ikinci oldu. Üçüncüsü, 183 milyon dolar ile ABD Hazine Bakanlığı'nın bir birimi olan Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN)'dir.

Dördüncüsü, kripto işletmelerine karşı harekete geçen en son devlet kurumu olan ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC). OFAC, kripto varlıklarına toplamda 606 bin dolar empoze etti. OFAC tarafından para cezasına çarptırılan şirketler arasında Bitgo ve Bitpay; her ikisinin de kullanıcılarının ABD yaptırımlarını aşmasına izin verdiği iddia ediliyor.

Raporda, bugüne kadarki en büyük yaptırım eyleminin 2020 yılında Telegram Group Inc. ve tamamına sahip olduğu yan kuruluşu Ton Issuer Inc.'e karşı yapıldığı belirtildi. SEC, Telegram'ın "gram" olarak adlandırılan tokenlerinin kayıt dışı menkul kıymet teklifi olduğunu iddia etti . Sanıklar, yatırımcılara 1,2 milyar dolardan fazlasını iade etmeyi ve 18,5 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti. 

Etiketler
SEC