Piramit satış ve saadet zinciri nedir?

Piramit satış ve saadet zinciri nedir?

Piramit satış ve saadet zinciri nedir?

Bitcoin'e veya herhangi bir kripto para birimine yatırım yapan ya da Dijital Para Arzı’na (ICO) katılmaya karar veren çoğu kişi genelde iki şey hakkında endişe duymaktadır. İlk olarak başlangıçtaki yatırımdan elde edecekleri karı temsil eden Yatırımın Geri Dönüşü (ROI), daha sonra ikinci endişe ise yatırımın içerdiği risk miktarıdır. Riskler çok yüksek olduğunda, yatırımcıların başlangıç yatırımlarını (bir kısmını ya da tamamını) kaybetmesi daha olasıdır ve bu da negatif bir Yatırımın Geri Dönüşü (ROI) ile sonuçlanır.

Doğal olarak, bütün yatırımlarda daima bir miktar risk vardır. Bununla beraber, yatırımcının farkında olmadan hukukça yasaklanmış saadet zinciri (ponzi) ya da piramit satış düzenine yatırım yapmış olduğu durumlarda risk büyük ölçüde artar. Bu sebeple, bu düzenleri tanımlayabilmek ve nasıl çalıştıklarını anlamak büyük önem arzetmektedir.

Saadet Zinciri (Ponzi) düzeni nedir?

Saadet Zinciri (Ponzi) düzeni, Kuzey ABD'ye taşınan ve hileli para kazanma sistemi sayesinde ünlenen bir İtalyan dolandırıcısı olan Charles Ponzi'den adını almıştır. 1920'lerin başlarında, Ponzi yüzlerce kurbanı dolandırmayı başarmış ve düzeni bir seneden fazla devam ettirmiştir. Temel olarak, bir Saadet Zinciri (Ponzi) düzeni, yeni yatırımcılardan toplanan paralarla eski yatırımcılara ödeme yaparak çalışan hileli bir yatırım aldatmacasıdır. Böyle bir plandaki sorun, arka plandaki yatırımcıların hiç ödeme alamayacak olmasıdır.

Kendinizi bu durumda nasıl korursunuz?

Şüpheci olun. Asgari yatırımla hızlı ya da yüksek getiri vaat eden bir yatırım fırsatı çok büyük bir ihtimalle gerçek değildir. Özellikle size bütünüyle yabancı ya da anlaşılması güç olan bir şeye yatırım yaparken özellikle bu durum doğrudur. Doğru olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen doğru değildir.

İstenmeden size teklif edilen fırsatlardan sakının. Uzun vadeli bir yatırım fırsatında yer almanız için beklenmedik bir davet genelde kırmızı bir bayrağa işaret eder.

Satıcıyı araştırın. Yatırım fırsatını teşvik eden kurum araştırılmalıdır. Saygın bir finansal danışman, komisyoncu ya da aracılık şirketi, uygun idari organlar tarafından kayıt altına alınacak ve izlenecektir.

Güvenmeyin. Doğrulayın. Hukuka uygun yatırımlar yasal olarak kayıt altına alınmalıdır. Yapılacak ilk iş kayıt bilgisini sormaktır. Yatırım fırsatı eğer kayıtlı değil ise, bu konu da iyi ve makul bir açıklama yapılmalıdır.

Yatırımı anladığınızdan emin olun. Asla eksiksiz olarak anlamadığınız, kavrayamadığınız bir şeye para yatırmamalısınız. Mevcut bilgi kaynaklarından yararlandığınızdan emin olun ve gizlilik arkasına saklanmış şüpheli yatırım fırsatlarına karşı çok dikkatli olun.

Raporlayın. Yatırımcılar ne zaman bir piramit satış düzeni veya saadet zinciri (ponzi) ile karşılaşırsa bunları ilgili makamlara bildirmelidirler. Böylelikle, gelecekteki yatırımcılar aynı dolandırıcılığın mağduru olmaktan korunacaktır.

Tüm süzgeçlerden geçirdiğinize kafanızdaki soru işareti ne kadar azsa yatırımlarınızın güvenilirlik oranın o kadar artacağını unutmayınız.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler