Petrol'de düşüş trendi devam edecek mi?

Dünya genelinde yüksek enflasyon mücadelede merkez bankalarının faiz artırımı petrol fiyatlarında baskıyı artırırken gelen talep düşüklüğü sebebi ile petrol piyasasında düşüş trendi devam ediyor. İlerleyen zamanlarda bu düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Petrol'de düşüş trendi devam edecek mi?

Petrol piyasasında fiyatlar geçtiğimiz çarşamba günü sert bir düşüş yaşadı. Bununla beraber Rusya-Ukrayna savaşından önceki seviyelere geldi. Ham petrol vadeli fiyatı ise 81 dolar seviyesine geriledi. Uzun zaman sonra 8 Şubat tarihinden bu yana ilk defa bu kadar gerileme gösterdi.

Petrol'de düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 1

Petrol fiyatlarındaki baskı arttı

Avrupa'da yaşanan enerji krizine bağlı sert bir şekilde yükselen enerji fiyatları, yavaşlayan talep ve yükselen faiz oranlarıyla beraber piyasalarda endişeler devam ediyor.

Dünyanın önde gelen bankaları tarafından yüksek gelen enflasyona karşı faiz oranlarını sert bir şekilde artırmaya devam ederken petrol piyasasında yaşanan talep endişesi bu durumu koruyor.

Petrol'de düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 2

Doların tehlikesi

Merkez Bankalarının faiz artırmasının yanı sıra petrolü yakından tehdit eden bir diğer faktör ise dolar. ABD bu zorlu durumda kendini korumak için güvence altına almaya çalışırken, dolar oldukça güç kazandı. Dolar, başka para birimlerine göre zirvede yer almaya devam ediyor. Bununla beraber dolar yen'in karşısında 24 yıllık zirvesini görürken, sterlin'e karşı ise 37 yıllık zirvesinde yer alıyor. Dünya genelinde petrol satışları da dolar cinsinden tamamlandığı için, güç kazanan dolar karşısında petrol fiyatları baskıya maruz kaldı.

Petrol'de düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 3

Agresif faiz artırımları

Geçtiğimiz gün Avrupa Merkez Bankası (ECB) 75 baz puanlık faiz artışına imza atarken, Kanada Merkez Bankası geçtiğimiz çarşamba beklentileri karşılayarak 75 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirdi. Enflasyon karşı hedefine ulaşmak isteyen merkez bankaları faiz artırımının devam edeceğini vurgularken bu durumun devam etmesi oldukça olası. Yüksek faiz artışları ekonomik yavaşlamayı şiddetlendirirken, petrol talepleri üzerindeki endişe fiyatları baskılar nitelikte. 

Bunun üzerine Çin tarafından gelen güçsüz ekonomik veriler ve salgın nedeniyle kısıtlamaların tekrar gündemde olması petrol taleplerini olumsuz etkileyenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumu kanıtlar nitelikte olan gümrük verilerine göre Çin ham petrol ithalatı geçtiğimiz yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 9,4 seviyesinde geriledi.

Petrol fiyatlarının yükselmesi için neden yok 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 ülkelerinin ve Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planını sert çıkış yaparken petrol fiyatları yeni bir baskı karşısında yerini korudu.

Bu gelişmelerden sonra Rus şirketi Gazprom Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz sevkiyatını durdurdu.

Bununla beraber kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz akışının kesilmesi Euro Bölgesinde resesyon endişesini artırırken, enerji arzındaki tehdit geçtiğimiz gün ham petrol vadelilerin yaklaşık yüzde 2 seviyesinde tepki vermesine neden olduğunu belirtti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler