Petrol fiyatları zirveye oynuyor! Yeni zamlar geliyor mu?

Petrol fiyatlarını belirleyen unsurlarda yaşanan sıkıntılar petrol fiyatlarını son 7 yılın zirve noktasına kadar yükseltmiş durumda.

Petrol fiyatları zirveye oynuyor! Yeni zamlar geliyor mu?

Petrol Fiyatları Rekor Kırıyor

Yemenli bir grubun, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı füze ve İHA saldırılarının hemen ardından Arapların yaşattığı gerilim Brent petrol fiyatlarını adeta zirveye çıkarmış durumda. Petrol arzında yaşanabilecek olası sıkıntıları değerlendiren yatırımcılar Brent petrol alımlarını hızlandırdı. Hem vadeli hem de reel fiyatlarında artış yaşanan Brent Petrol son 7 senenin zirve fiyatını geçmiş durumda. Orta Doğu'da yaşanan gerilimlerin petrol fiyatlarını etkilediği ilk dönem elbette bu değil fakat geçmişteki yaşananlardan farklı olarak bu gerilimin artış göstereceği ve petrol fiyatlarını hızlıca etkiledi. ICE'de Brent petrol fiyatları 7 sene öncenin zirvesine kadar hızlıca tepki aldı ve 87.55 dolar seviyesine kadar yükseliş gösterdi. 

Açılış ile birlitke 88 dolar seviyesini aşan fiyatları bir miktar düşüş yaşayarak 87,53 dolar seviyesinden işleme konu olmaya devam ediyor.

New York Emtia Borası NYMEX'de ise Batı Teksas petrol fiyatı ise varil başı 1.14 dolar artış göstererek 84.96 dolara kadar yükseliş göstermiş durumda. Yaşanan bunca gerilim petrol fiyatlarını hızlıca yükselmesine neden olurken bir diğer yükseliş sebebi olarak da Kuzey Yarım Küre'de kış şartlarının çok ağır geçmesi sonucunda petrol giderlerinin artış göstermesi, petrole olan talebi artırdı. Bu durum petrol fiyatlarındaki yükselişin bir diğer sebebi olarak görülüyor.

OPEC+ Petrol Arzını Artıramıyor!

OPEC+ üyelerine talep neredeyse her geçen gün artış gösteriyor. Günlük beklenti 400 bin varil lan OPEC+ üyeleri bu rakama bir süredir ulaşamıyor. Üretimin yetersiz kalması ya da bırakılması petrol fiyatlarında yaşanan yükselişi tetiklemeye ve petrol arzını kısıtlamaya devam ediyor. Rusya'nın da Ukrayna ile tırmanan gerilimi ve Ukrayna safında yer alan Avrupa ülkelerine petrolü kısıtladığı düşünülürse dünyada gerçekleşen ciddi gerilimler petrol fiyatlarındaki arzı giderek kısıyor ve petrol fiyatlarını yukarı yönlü çıkartmaya devam ediyor.

Alış 86.37
Satış 86.48
Değişim 0.03%
Son Değer 86.42
En yüksek 87.24
En düşük 86.33
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler