Petrol fiyatları neden düşüyor? Düşüş trendi devam edecek mi?

Küresel piyasalarda son gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatları üzerinde baskı çoğalıyor. Petrol üreticilerinin aldığı karar ile global piyasalardan olumsuz etkilenen petrol fiyatları düşmeye devam edecek mi? Petrol fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir?

Petrol fiyatları neden düşüyor? Düşüş trendi devam edecek mi?

Uluslararası en çok petrol ihracatı yapan Brent petrolün varil fiyatı kritik seviyelere geriledi. Brent petrol ve petrol piyasasında düşüş trendini ne kadar devam edecek?

Küresel petrol fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir?

OPEC+ grubunun üretim kapasitesini düşüreceği haberinden sonra petrol piyasasında sert dalgalanmalar yaşandı. Bunun ardından küresel enflasyon ve resesyon endişeleri ekonomideki durgunluğu tetiklerken petrol fiyatları bu baskıdan olumsuz etkileniyor.

Bunun yanında merkez bankalarının uyguladığı agresif faiz artırımı da petrol fiyatlarını etkileyenler arasında yer alıyor. FED'in faiz artırımlarına devam edecek olması doların piyasalardaki değerini artırmış durumda.

ABD dolarının diğer para birimlerine göre değer kazanması dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getirdi. Bu durum taleplerin düşmesinde büyük rol oynadı. FED'in öncülüğünü üstlendiği faiz artırma politikasına devam edeceğine dair mesaj vermesi petrol fiyatlarının baskı görmesini sağlıyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin tarafında tekrar salgın vakalarının artmasıyla kısıtlamalar yaşanması küresel piyasalarda zayıf talep beklentisine neden oldu.

Petrol fiyatları neden düşüyor? Düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 1

Petrol fiyatlarında düşüş trendi son bulacak mı?

Uzmanlar, düşüş sürecinin kısa olduğunu vurgularken, Brent petrolde 91 dolar seviyesinin önemli bir destek olduğu vurgulanıyor. 90-91 dolar seviyelerinin üzerinde kalan petrol fiyatları herhangi bir olumlu gelişmeden kısa sürede etkilenip tekrar 100 doların üzerine çıkabilir.

Petrol fiyatları neden düşüyor? Düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 2

Yatırımcılar için iyi bir fırsat olabilir

Yatırım tarafından bakıldığı zaman 90 doların altında kısa süreli inişler yatırımcılar tarafından alım fırsatı doğurabilir. Fakat durgunluk durumuyla karşı karşıya kalmadığımız ihtimaline dayanarak yatırım gözüyle bakılabilir. İşler tersine döner ve hem enflasyon hem de durgunluk petrol piyasasında baskı yaratırsa 90 doların altına daha fazla inebilir. Yatırım fırsatı yakalamak isteyenler bu durumu göz önünde bulundurmalıdır.

Petrol fiyatları neden düşüyor? Düşüş trendi devam edecek mi? - Resim : 3

Brent Petrol ne kadar?

Geçtiğimiz gün 95,94 dolara kadar yükselme gösteren Brent petrolün varil fiyatı, günü 92,83 dolar seviyesinde kapattı. Bret petrolün varil fiyatı yeni günde saat 09.31 itibarıyla bir önceki kapanışa kıyasla yüzde 1,42 değer kaybederek 91.51 dolar seviyesinde işlem gördü. Bununla beraber Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise 85,48 dolar seviyesinde.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler