Petrol fiyatları neden düşüyor? Brent petrol fiyatı ne kadar?

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde hızlı değer kaybetti. 9 ay sonra ham petrol fiyatları düşerken, Brent petrolde yaşanan hızlı düşüş dikkat çekti. Brent petrol ne kadar? Petrol fiyatlarının düşme sebebi ne? Ham petrol fiyatları ne kadar? İşte detaylar...

Petrol fiyatları neden düşüyor? Brent petrol fiyatı ne kadar?

Yaklaşık 4 ay önce 120 dolar seviyesinde işlem gören petrol fiyatları, son zamanlarda değer kaybediyor. Son ayları üst üste düşüş ile kapatan petrol, eylül ayında düşüşünü hızlandırdı.

Küresel piyasalarda petrol değer kaybederken yurt içinde akaryakıt fiyatları yakından etkileniyor. Petrol piyasasının değer kaybetmesiyle beraber akaryakıtta indirim bekleyen vatandaşlar, fiyatları yakından takip ediyor.

Petrol fiyatları neden düşüyor? Brent petrol fiyatı ne kadar? - Resim : 1

Küresel resesyon endişesi petrol piyasasına yaramadı

2020 yılında yaşadığımız pandemi sonucunda küresel piyasalar yeni normaline alışmaya çalışırken yüksek enflasyon ve resesyon beklentileri petrol piyasası üzerinde negatif bir etki yarattı. Tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ve talep endişeleriyle beraber bu baskı güçlenirken, emtia fiyatlarında dalgalanmalar yaşandı. 

Bu gelişmelerin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna işgali, emtia fiyatlarındaki baskıyı artırırken küresel piyasalara dair endişeleri güçlendirdi. Gıda, değerli madenler ve enerji piyasasında fiyatların artış göstermesi resesyon beklentilerini körükledi.

Dünya çapında merkez bankalarının enflasyona karşı artırdıkları faiz oranları da piyasaların gerilmesinde büyük rol oynadı. FED'in öncülük yaptığı agresif faiz artışlarına birçok merkez bankası eşlik etti. Para politika faizinde sıkılaşmanın sonucu olarak küresel ekonomide durgunluk yaşandı.

Küresel piyasalarda sıkılaşma ekonomide resesyon endişelerini artırdı. Bununla beraber petrol üretimi ve taleplerinde yaşanan endişeler fiyatların düşmesinde yardımcı oldu.

Petrol piyasasında Çin etkisi

Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olan Çin'de yaşanan salgın vakaları kısıtlamaya neden oldu. Kısıtlamaların devam etmesiyle beraber petrol piyasasında düşüşler engellenemedi. Bunun üzerine petrol taleplerinde yaşanan endişeler ile birlikte fiyatlar daha da geriledi.

Petrol fiyatları neden düşüyor? Brent petrol fiyatı ne kadar? - Resim : 2

Ham petrol fiyatı ne kadar?

Geçtiğimiz çarşamba günü FED'in politika faizini 75 baz puan artırmasıyla beraber dolar güç kazanırken, değerli emtia fiyatlarında sert düşüşler yaşandı. Altın ve petrol, dolar karşısında güç kaybetti. Bunun ardından haftanın son işlem gününde ham petrol fiyatları 80 doların altına düştü ve son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ham petrol 78.04 dolara kadar düşerken günlük bazda değerlendirildiğinde yüzde 4 seviyesinde değer kaybı yaşadı.

Brent petrol fiyatı ne kadar?

Yaşanan son gelişmelerle beraber kritik seviyelere gelen Brent petrol geçtiğimiz gün 85.50 dolara kadar geriledi. Son 9 ayın en düşük seviyelerinde yer alan Brent petrol son üç ayda tam olarak yüzde 30 seviyesinde fazla değer kaybetti. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
XTI/USD Ham Petrol US Spot Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 83.41
Satış 83.45
Değişim -0.4599%
Son Değer 83.42
En yüksek 84.15
En düşük 83.18
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler