Paraya para demiyor! Kilosunu 1500 liradan satıyor

Batman'ın Sason ilçesinde 40 yıldır arı besiciliği yaparak geçimini sağlayan Cuma Barın bal satıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Ağaç kovuklarından çıkardığı birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen ağaç balının kilosunu ise bin 500 liradan satışa sunuyor. İşte detaylar...

Paraya para demiyor! Kilosunu 1500 liradan satıyor

Batman'ın Sason ilçesinde 40 yıldır arı besiciliği yaparak geçimini sağlayan Cuma Barın bal satıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Ağaç kovuklarından çıkardığı birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen ağaç balının kilosunu ise bin 500 liradan satışa sunuyor.

Cuma Barın, 5 yıl boyunca ağaç kovuğunda yaşayan arıların, doğal yaşamda ürettikleri şifalı balın satışını yaparak geçimini sağladığını ifade etti. Birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Cuma Barın çıkarmış olduğu bal ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Ağaç kovuklarından bal çıkartarak satıyor

Çevresi ormanla kaplı köyde arı besiciliği yapan Cuma Barın yaptığı açıklamada; "Bu bal ağaç balıdır. Bu bal her yerde bulunmaz. Bizim köyümüz tamamıyla bir orman köyüdür. Eskiden köyde vatandaşlar hayvancılık yaptıkları için ormandan yolu geçer ve ağaç kovuğunda bulunan arıları bulup tahrip ederlerdi. Şimdi köyde hiç kimse yaşamıyor. Sadece bizler yaz aylarında köye giderek arı besiciliği yapıyoruz. Arılarımızdan çıkan oğul, ormandaki meşe ağaçlarına konarak orada yıllarca kalarak balını kovuklarda yapıyor. Bu bala insan eli değmiyor.

Bir çok hastalığa iyi geldiğini bildiğimiz bu ağaç balının başta mide ve bağırsak rahatsızlığına iyi geldiğini biliyoruz. Akşam yatmadan önce tüketilen bir kaşık ağaç balı, vücudu dinç tutarak bağırsaklardaki gastriti giderdiğini biliyoruz. Bu balı genellikle hastalara satıyoruz. Bir kilogramını bin ile bin 500 lira arasında satışa sunuyoruz" ifadelerinde bulundu. 

Bal satarak para kazanılır mı?

Son dönemlerde girişimcilerin oldukça üzerinde durduğu konular arasında yer alan bal satışı, mevsiminin gelmesi ile birlikte rağbetleri üzerinde toplamayı başardı. Devlet tarafından sağlanan destekler ile birlikte de oldukça popüler bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Bal satarak para kazanma konusunda kısa bir analiz yapmak gerekirse; 

Bir kovanın maliyeti ortalama 450-550 TL civarında değişiklik göstermektedir. Bir kovandan ise ortalama 25-35 kg arasında bal üretilmekte ancak gezgin arıcıların bu rakamın 50 kg civarında olduğu bilinmektedir.

Tabi bu faktörler arasında arının cinsi, bulunduğunuz bölge, çevresel faktörler ve bakım faktörleri gibi birçok unsur yer almaktadır. İşe başlamadan önce iyi bir fizibilite ve ticaret pazarı araştırması yapılarak işe giriş sağlanmalıdır.