Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu yükseldi mi?

TCMB verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Haziran'da 174,0 milyar dolar oldu.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu yükseldi mi?

Haziran ayı sonundan itibaren özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 486 milyon ABD doları artışla 174,0 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Vadeye göre incelendiğinde, 2020 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 686 milyon ABD doları yükselerek 164,5 milyar ABD doları kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 200 milyon ABD doları düşüşle 9,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği görüldü.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, borçluya göre dağılıma bakıldığında uzun vadeli kredi borcuna yönelik olarak bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2,2 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının da 789 milyon ABD doları azalarak 20,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 716 milyon ABD doları düşmüş, tahvil stoku ise 2 milyon ABD doları azalarak 2,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 3,0 milyar ABD doları arttığı, tahvil stokunun da 1,9 milyar ABD doları artışla 9,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Kısa vadeli kredi borcuna yönelik olarak da 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 387 milyon ABD doları azalarak 6,2 ABD doları finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları da 20 milyon ABD doları azalarak 1,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, haziran ayı sonundan itibaren tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 767 milyon ABD doları azalışla 108,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna yönelik olarak da tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 500 milyon ABD doları düşüşle 9,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 164,5 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 61,3'ünün ABD doları, yüzde 34,8'inin Euro, yüzde 2,2'sinin Türk Lirası ve yüzde 1,7'sinin de diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,5 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun da yüzde 40,3'ünün ABD doları, yüzde 35,2'sinin Euro, yüzde 20,7'sinin Türk Lirası ve yüzde 3,8'inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde haziran ayı sonundan itibaren, 164,5 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 40,8'ini finansal kuruluşların, yüzde 59,2'sini de finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmaktadır. Aynı dönemde, 9,5 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 83,8'ini finansal kuruluşların, yüzde 16,2'sini de finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmaktadır.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, haziran ayı sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleşecek olan ana para geri ödemelerinin toplam 41,6 milyar ABD doları tutarında olduğunu gözlenmiştir.

Etiketler