Otomobil piyasasında bayi, galeri ve filo şirketlerinin kar oyununa karşı ihbar! Ticaret Bakanı Mehmet Muş:“İnceliyoruz"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş otomobil piyasasına yönelik gelen ihbarlar sebebiyle soruşturma başlattıklarını açıkladı. Büyük iddiaya yönelik detaylı çalışmalar ve incelemeler devam ediyor.

Otomobil piyasasında bayi, galeri ve filo şirketlerinin kar oyununa karşı ihbar! Ticaret Bakanı Mehmet Muş:“İnceliyoruz"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş otomobil piyasasına yönelik gelen ihbarlar sebebiyle soruşturma başlattıklarını açıkladı. İhbara göre, otomobil piyasasının üç ayağını oluşturan bayiler, galeriler ve filo şirketleri kendi aralarında fiyatları olduğundan yüksek göstererek elde ettikleri karı da paylaşıyorlar. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı soruşturma açtı.

Turkuvaz Medya’nın basın aracı olan Sabah Gazetesi’nin Konya’da düzenlediği Türkiye ihracat Seferberliği Zirvesi’ne katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’ün organize ettikleri özel oturumda otomobil piyasasındaki üçlü organizeye vurgu yaptı.


Otomobilleri kağıt üzerinde işlemler yaparak yüksek fiyatlara satıyorlar 

Son günlerde yükselen fahiş otomobil fiyatlarına yönelik şikayette bulunan Mehmet Muş, otomobil bayilerinin araçları galerilere satmış gibi gösterdiklerini ve bu surette fatura kestiklerini belirtti. Böylece araç bulamama probleminin doğduğunu, galerilerde ise araçların yüksek fiyatlara satıldığını ifade etti. Bu sayede yükselmiş fiyatlar üzerinden doğan karı da kendi aralarında bölüştüklerini iddia etti.


Araç kiralama şirketlerinde de tuzak var

Otomobil kiralayan Rent a Car şirketlerinin de araçları ana bayilerden almış gibi göstererek araçları yüksek ücretten kiraladığını veya sattığını söyleyen Mehmet Muş, bu şirketlere belirli kilometre veya zaman sınırı koymayı düşündüklerini ifade etti. Böylece Rent a Car şirketleri getirilecek olan kilometre sınırını ve zaman kısıtını aşmadan satış gerçekleştiremeyecekler.

Otomobil piyasasında bayi, galeri ve filo şirketlerinin kar oyununa karşı ihbar! Ticaret Bakanı Mehmet Muş:“İnceliyoruz"

İncelemelerimiz sonrasında suçlu bulursak 2 milyon TL ceza keseceğiz

Otomobil piyasasındaki dolandırıcılığa karşı soruşturma başlattıklarını açıklayan Bakan Muş, konunun incelendiğini ve bu suça ortak olan bütün firmalara ayrı ayrı 2 milyon TL ceza kestiklerini ifade etti. Piyasadaki kurnaz yapıya dikkat çeken Muş, bayilerin ve galerilerin otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyat sundukları ihbarlarının arttığını söyledi. Vatandaşın ise durumdan muzdarip olduğunu belirtti.


Kendilerine gelen ihbarları incelediklerini ifade eden Bakan Muş, incelemelerinin sonunda bir bayii, bir galeri ile beraber bu şekilde bir iş birliğine girerek otomobilleri bayi üzerinden üçüncü bir kişiye veya firmaya faturalı ya da faturasız olması gereken ücretin üzerinde bir ücret ile satmaya kalkıştıkları tespit edilirse ona göre yaptırım uygulayacaklarını belirtti.


Ticaret Bakanı Mehmet Muş: Türkiye, Dünyadaki arz sıkıntısı gideren ülkelerin başında gelecek!

Dünya genelinde bir arz sıkıntısı yaşandığını ifade eden Bakan Muş, Türkiye’de ise çok büyük bir arz sıkıntısının yaşanmadığını, ihracat koridorunun oluşturulmasıyla beraber gereksinim duyulan hammaddenin Türkiye’ye ulaşacağını ifade etti. Böylece gelen hammaddeyi işleyecek olan Türkiye’nin dünyada yaşanan arz problemini aşabileceğini söyledi.


Avrupa’daki yavaşlama bizi doğrudan etkiliyor

Türkiye ihracatının %55’inin Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Muş, Avrupa’da yaşanan bir yavaşlamanın doğrudan Türkiye’ye etki ettiğini belirtti. Gerek Avrupa Birliği üyesi ülkeler gerekse de Avrupa Birliği dışında yer alan Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Mehmet Muş, Avrupa’da yaşanan duraksamalardan ne yazık ki etkilendiklerini aktardı. Ancak yine de buna karşılık 250 milyon dolarlık hedeflerini koruduklarını söyleyen Bakan Muş, bu hedefin de üstüne çıkmak istediklerini ifade etti.


İthalat rakamlarına bakıldığında yatırım mallarında bir yükseliş görüldüğünü ifade eden Bakan Muş, Türkiye’nin kapasite artırımına gittiğini ifade etti. Gerçekleşen kapasite artırımının bir zaman sonra üretime döneceğini aktaran Muş, üretime dönüştükten sonra ise ihracat formuna kavuşacağını belirtti. Ancak tüm bu sürecin de zamana ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Şu an için ise inanılmaz derecede bir yatırım iştahı olduğunu aktardı.

Etiketler