OPEC+ günlük petrol arzını artırıyor

OPEC+ açıklamalarına göre örgüt üyesi ülkeler eylül ayı için petrol arzını günde 100 bin varil yapma kararı aldı. ABD Devlet Başkanı Joe Biden'ın beklentisi karşılanmadı.

OPEC+ günlük petrol arzını artırıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve beraber hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+'tan yapılan açıklamada, bugün gerçekleşen toplantıda eylül ayı için petrol arzını 100 bin varil artırma konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

OPEC+ üyelerinden olan Kazakistan Enerji Bakanı Bolat Akchulakov, bugün başlayan OPEC+ toplantısında arz artışı uygulanacağını belirterek, “Tercih edilen fiyat koridorunun günde varil başına 60-80 dolar olduğunu daima söyledik. Bugün bu fiyat 100 dolar. Bu yüzden, aşırı ısınmayı önlemek için üretimi artırmak zorunda kalabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Artış beklentilerin üstünde kaldı

Piyasaların genel beklentisi, OPEC+'nın petrol arzını çok yükselmemesi yönündeydi.

OPEC+'dan açıklanan bilgiye göre petrol arzında büyük olasılıkla 'hafif artış' yapılması değerlendirme konusu olabileceği açıklanmıştı. 

ABD Devlet Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay içerisinde Körfez ülkelerini ziyaret ederek çeşitli değinmelerde bulunmuş, devamlı artış gösteren akaryakıt maliyetleri nedeniyle petrol arzının artırılmasını talep etmişti. Sonrasında Biden'ın bu bu değerlendirmeden beklediğini alamadığı belirtilmişti.

Dikkat çeken görüşmelerden umduğunu bulamadı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da Biden'ın görüşmesi ile ilgili yaptığı konuşmada, ülkesinin daha önce ilan ettiği gibi petrol üretimi konusunda kısıtlı olduğunu ve ek bir kapasite artışı olmayacağını açıklamıştı. Biden'ın Körfez ülkelerinin arzı artırmasına yönelik girişimleri sonuca kavuşamadı.

Petrol fiyatları artış gösterdi

Global ekonomideki yavaşlamanın petrol talebini düşüreceği endişeleri ve dolar kurundaki artışın etkisiyle petrol fiyatları dün 100 doların altına gerilemişti. Bununla beraber ABD ve Çin arasında yaşanan sert gelişmeler petrol fiyatlarını da oldukça etkiliyor.

OPEC+ üyelerinin petrol arzını istenilenden daha az miktarda artırmasının ardından petrol fiyatları da yükselmeye başladı.

Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş yüzde 1,2 seviyesini aşmış durumda. Brent petrol varil başına 101,0 dolar seviyesinden işlem gördü. Batı Teksas ham petrolü ise yüzde 1,8 seviyesinde artışla 96 dolardan işlem gördü.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış 87.57
Satış 87.68
Değişim 0.04%
Son Değer 87.62
En yüksek 88.48
En düşük 87.42
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler