OECD, Türkiye için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

OECD, 2021 yılı için Türkiye ekonomisi büyüme tahminini yüzde 5,7'ye indirdi.

OECD, Türkiye için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için 2021 yılına yönelik büyüme tahminini aşağı yönlü olarak güncelledi. 2022 yılı için ise beklenti yukarı yönlü olarak revize edildi.

OECD'nin "Ekonomik Görünüm Ara Tahminler" raporuna göre, Türkiye bu yıl yüzde 5,7 büyüyecek. OECD, mart ayında yayımladığı "Ekonomik Görünüm Ara Tahminler" raporunda Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini yüzde 5,9 olarak açıklamıştı.

OECD, 2022 yılı için büyüme tahminini ise yüzde 3,0'ten yüzde 3,4'e revize etti.

Raporda tüketici fiyatlarının bu yıl ortalama yüzde 16,0, gelecek yıl yüzde 12,8 olacağına yönelik tahminler de yer aldı. Bir önceki raporda beklenti aynı sırayla yüzde 12,0 ve yüzde 10,0 düzeyindeydi.

OECD işsizlik oranı tahminini ise bu yıl için yüzde 13,7'den yüzde 14'e, gelecek yıl beklentisini yüzde 14,5'ten yüzde 14,2'ye revize etti.

Kurumun 2021 yılı cari denge/GSYH beklentisi yüzde -4,6'dan yüzde -3,6'ya, 2022 yılı için beklentisi yüzde -4,8'den yüzde -3,4'e yükseldi.

OECD'nin Türkiye için yaptığı değerlendirme şu şekilde:

"Makro ekonomik politika karışımı kayda değer şekilde güçlendirilmeli. Hükümet, imtiyazlı ve ayrıcalıklı krediler ile ekonomiye destek olmak yerine kırılgan hane halkı ve şirketlere doğrudan mali destek sağlamaya çok daha fazla yönelmeli. Para politikası açık bir şekilde dezenflasyonu hedeflemeli. Politika kredibilitesi, dış açığın finansmanı ve vadesi gelen dış borcun güvenli şekilde çevrilmesi için gerekli uluslararası fonlamanın temin edilebilmesi için zaruri önem taşıyor. İstihdam maliyetlerini azaltmak ve daha esnek istihdam biçimlerini teşvik etmek iş yaratımını artıracaktır. Genişleyen öz sermaye kaynakları yüksek şirket kaldıraçlarının azaltılmasına ve umut verici işletmelerin büyümelerinin desteklenmesine yardımcı olacak."

Makro ekonomik politikaya ve yapısal reformlara güvenin yeniden inşa edilmesinin kritik olduğunu vurgulayan OECD, Türk ekonomisinde daha dengeli bir büyümenin şeffaf ve sağlam makro ekonomik politika çerçevesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

OECD, geçici mali politika desteğinin güvenilir ve daha düşük enflasyonu sağlayacak bir para politikası ile birleştirilmesi gerektiğine de ayrıca vurgu yaptı.

OECD raporunda Arjantin ve Türkiye'nin makro ekonomik ve kurumsal çerçevelerinin daha fazla zayıflamasının finansal piyasa gerilimlerini yükseltebileceği de kaydedildi.

Öte yandan, kurlardaki değer kaybı nedeniyle Brezilya ve Türkiye'de enflasyonun yükseldiğine de dikkat çekildi ve para politikasının sıkılaştırıldığı bu ülkelerde daha fazla faiz artırımının gerekebileceği belirtildi.

Etiketler