Ocak 2023’de yüzde 60 zam beklentisi! Bağ-Kur'lular dikkat

Milyonlarca emeklinin gözü 2023 yılında gelecek olan emekli maaş artışına çevrildi. Yeni yılda çok daha yüksek emekli maaş artışı beklentisine girilirken emekliler şimdiden hesaplama yapmaya başladı. Uzmanlara göre yılbaşında %60 oranında emekli maaş zammının muhtemel olması bekleniyor.

Ocak 2023’de yüzde 60 zam beklentisi! Bağ-Kur'lular dikkat

2023 yılına girilmesiyle birlikte milyonlarca emekli zamlı maaş alabilecek. Enflasyon oranına göre belirlenecek olan yeni zam için tahminler yapılmaya başlandı. Sigorta uzmanlarına göre yıllık artışın %60 dolarlarında olması tahmin ediliyor. Asgari ücrete gelecek zamla birlikte en düşük emekli maaşlarının da 5.000 TL’nin üstüne çıkacağı belirtildi. 

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri yayınlandı

Merkez Bankası tarafından açıklanan enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan açıklamaya göre yıl sonunda %42,8 olarak beklenen enflasyonun %60,4 olarak revize edildiği belirtildi. Merkez Bankası’nın tahminlerini %50 oranında arttırmasıyla birlikte birçok kişi şimdiden emeklilik maaşlarını araştırmaya ve takip etmeye başladı. 


Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri bu alanda yıl sonunda gerçekleştirilecek olan zam hakkında büyük oranda bilgi vermektedir. Temmuz ayında yapılan ara zammın büyüklüğü %41 oranında olarak hesaplanmasının ardından yılbaşında yapılacak zam için yılın ikinci yarısındaki enflasyon rakamları dikkate alınacak. Temmuz ayındaki aylık enflasyonun %2 seviyelerinde açıklanması ve Merkez Bankası’nın tahminleri asgari ücret konusunda önemli bir işaret olabilir.

Ocak 2023’de yüzde 60 zam beklentisi! Bağ-kurlular dikkat
Uzmanlara göre yılın ikinci yarısındaki enflasyon beklentisi %12,68 olarak hesaplandı. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda ise asgari ücrete yapılacak olan zam oranının %15 - %20 aralığında olacağı belirtiliyor. Tahminlerin üzerinde bir enflasyon açıklanması durumunda ise asgari ücret artışının çok daha yüksek olma ihtimali bulunmaktadır.

Yıl sonunda enflasyon beklentisi %60,4

Yıllık enflasyon raporunu inceleyen analistler aynı zamanda yeni asgari ücret zammına ilişkin de bilgilendirme yaptı. Hem SSG hem de Bağ-kur emeklilerini yakından ilgilendiren enflasyon rakamları her ayın 3. Gününde açıklanmaktadır. Temmuz verilerinin düşük gelmesiyle birlikte gözler Ağustos enflasyonuna çevrildi. Ağustos ayında da düşük enflasyonun gelmesiyle yapılacak olan zam miktarı düşebilir.


Emeklilerin yakından takip ettiği enflasyon oranlarına ilişkin Merkez Bankası tarafından da açıklama yapıldı. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin güncellenmesiyle birlikte birçok analist yıl sonu enflasyon rakamlarını tahmin etmeye başladı. Yılın ikinci yarısında beklentilerin gerçekleşmesi halinde enflasyonun %12 düzeyde olması bekleniyor.


Yıl sonunda gerçekleşecek olan enflasyon ile emeklilerin alacağı zam oranı belli olacak. Enflasyonda meydana gelen artışlar hayat pahalılığını arttırıyor. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini güncellemesiyle birlikte birçok emekli zam oranını araştırmaya başladı. 5 ay sonra gerçekleşecek olan fiyat güncellemesiyle ilgili TÜİK’in raporları da büyük bir önem taşımaktadır. Açıklanan enflasyon rakamlarının aylık bazda takip edilmesiyle yapılacak olan zam oranı belli olacak.

Etiketler